Ustaz Kazim Elias Beritahu Apa Yang Berlaku Buat Ramai Terk3jut . Bert0pi Dan Tutup Muka Pkai Ketika Ceramah .

IPOH: Penampilan pendakwaah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih terkenal sebagai Ustaz Kazim dengan mengenakan pakaian bertopi dan menutup hampir,

seluruh wjahnya pada sesi ceramah siaran langsung di FB sejak malam tadi men1mbulkan persoalan ramai.

Menurut Ustaz Kazim, ketika ini beliau sedang menjalani r4watan dan dinasihatkan pihak dokt0r untuk tidak mend3dahkan secara terus mana-mana angg0ta tvbuhnya kepada cahaya matahari.

“Saya kena pakai macam-macam krim pada seluruh tv.buh saya. Jadi mulai mulai malam ini (Isnin) saya harap semua tak terk3j0t saya pakai macam ini.

“Ia untuk saya menjaga mukaa dan seluruh tvbuh saya buat sementara waktu (berpakaian seperti ini), saya kena jaga betul-betul supaya wjah saya kembali pul1h seperti dahulu.

“Kalau perh4ti betul-betul, wjah saya dalam siaran langsung nampak perbezaan yang ketara antara sekarang dengan beberapa bulan lepas.

“Jadi, dengan izin Allah, saya sedang sedaya upaya mahu kvlit saya kembali elok dan tubuh kembali sihat. Ini yang r4watan sedang saya jalani sekarang ini,” d3dahnya menerusi sal4h satu sesi siaran langsung di Fb beliau.

Ustaz Kazim juga memberitahu, telah membeli tiga t0pi yang sama supaya dapat dipakai pada sesi ceramah rutin beliau yang berlangsung di laman Fb.

Dalam pada itu, Ustaz Kazim enggan mengul4s lanjut penyk1t yang dialaminya itu ketika ditanya oleh pelayar Fb.

“Keadaan kes1haatan sekarang saya sekarang ini saya tak boleh jawab di mediaa, saya kena diaam sahaja. Kalau orang tanya, saya jawab Alhamdulillah sahaja.

“Tetapi, kalau tengok pada rupa (w4jah) saya (ketika ini) memang men4kutkan. Seb4b itu saya pakai topi macam ini,” katanya lagi.

Dalam masa sama, Ustaz Kazim sekali lagi turut meminta orang ramai tidak terlalu ‘terk3j0t’ dengan penampilannya itu selain mem0hon agar mendoakan kesihaatannya semakin baik selepas ini.

Sebelum ini, penc3ramah p0pular itu berkongsi secara terbuka pend3ritaan penyk1t mist3ri yang dialaminya sejak lebih lapan bulan lalu sehingga menyeb4bkan lvka di seluruh b4dan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja meny3babkan rasa sk1t, g4tal dan p3dih, malah membuatkan beliau gel1.sah hingga tidak boleh ti.dur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Pada Mei lalu, ketika diwawancara dalam sesi bual bicara MeleT0P terbitan Astro, Ustaz Kazim mend3.dahkan beliau terp4ksa memakai s0l3kan tebaal demi menutup masalah kv.lit wjahnya yang l3.bam dan akan berd4rahh secara tiba-tiba.

Pendakwah terkenal Dato’ Ustaz Kazim Elias ada memuat naik sekeping f0to di FB menunjukkan keadaan w4jahnya yang mempunyai k3san seakan l3bam dipercayai disebabkan penyk1t mist3ri yang dihidaapinya.

@miee_razak

semoga ustaz @UstazKazimOfficial cepat sihat ..Amin #ustazkasimalias #fyp

♬ original sound – miee_razak – miee_razak

Walaupun sk1t tetapi tetap saya terima semua jemputan ceramah dan pr0gram. Kadang-kadang saya masuk dan keluar dari tempat ceramah dengan tergeesa-geesa kerana tak dapat men4han kep3dihan dan kesak1tan yang dit4nggung.

Walau kadang-kadang dilabel somb0ng kerana tak beramah mesra dengan pendengar seperti dulu tapi tetap saya tab4hkan h4ti seb4b saya tau orang ramai tidak tahu keadaan sebenar saya.

Dalam kesempatan itu, Ustaz Kazim melu4hkan rasa syukur dan berterima kasih kepada semua individu yang men4warkan bantu4n dan nasihat ke.s1hatan kepadanya.

Pendakwah terkenal ini juga mem0hon maaf kepada semua sekiranya ada tingk4h laku atau perkataannya yang menggu.r1skan h4ti sesetengah pih4k.

Sumber:HM&Tikt0k