Lutut Bertetar-Ketar Tol4k Motor Atas Highway , Pemuda Kulim Jalan Kaki Ke Ipoh Demi Tunai Hasrat Kakak Yang Mengid4m Air Tangan Ibu.

DISANGKA pan4s sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari.

Niat murni seorang pemuda untuk menghantar makanan kepada kakak tersayang sepertinya berdepan liku-liku dan dvgaan.

Dalam satu video tular di TikT0k, perjanalan seorang pemuda dari Kulim di Kedah menuju ke Ipoh, Perak dengan menaiki motosikal terhal4ng apabila enjinnya m4ti di pertengahan jalan.

Lebih mem1lukan apabila makanan dibawa itu adalah untuk si kakak yang sedang mengid4m kerana berbadan dua.

Tidak mudah meng4lah dengan takdir yang men1mpanya, pemuda tersebut menolak motosikalnya di sepanjang Lebuh Raya Utara Selatan (Plus).

Makanan yang dibawa Luqman untuk kakaknya.

“Dah tol4k dari sana, sampai sini… bukit lagi, Allhakuakbar,” kata lelaki yang dikenali sebagai Luqman itu.

Pada video berkenaan , Luqman menunjukkan situasi lebuh raya yang dilalui sambil menol4k motor.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan di mana lokasi motosikal Luqman terhenti.

Namun Luqman meletakkan tekad di hati iaitu makanan yang dibawa di dalam raga depan motosikalnya akan dipastikan tiba ke pangkuan kakak dengan apa jua cara.

“Nak pergi hantar makanan dekat kakak sebab dia meng4ndung teringin nak makan nasi lemak mak.

“Tapi tengah perjalanan tu motor ros4k. Demi anak buah dalam perut, paksu bagi sampai juga,” tulis Leman di ruangan kapsyen.

Setelah kudrat dibanting dan panas t3rik mentari dired4h, akhirnya perkarangan Plaza Tol Ipoh dapat dilihat di dalam video Luqman.

Walaupun begitu, ‘pengembaraan’ menolak motosikal masih jauh kerana paparan aplikasi Waze di telefon pintarnya menunjukkan jarak perjalanan masih berbaki 19 kilometer (km).

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ya Allah, tak jauh dah, berapa minit je lagi,” Luqman menunjukkan anggaran masa ketibaan iaitu 28 minit di aplikasi Waze.

Apa yang lebih menyentuh hati apabila Luqman sempat menunjukkan keadaan lututnya yang terketar-ketar ak1bat berjalan jauh sambil menolak motosikal.

Di penghujung video, rintangan yang menggunung ternyata bukan menjadi al4san apabila Luqman menunjukkan dia selamat tiba di kediaman kakaknya.

“Pada tengah hari 28 November saya selamat sampai di rumah kakak. Sampai di sana saya hanya tidur satu malam sahaja.

Kaki Leman yang seperti sudah hendak pat4h menolak motosikal berbatu jauhnya.

“Pada pagi kemudian hari, kakak dan suami hantar saya ke stesen bas Ipoh. Saya terp4ksa balik sebab tidak ada sesiapa yang menjaga ibu bapa saya di rumah.

“Motosikal saya terp4ksa tinggalkan di Perak sebab kekurangan wang tunai,” kata Leman dalam video kedua bagi berkongsi tentang perkembangan perjalanannya ke Ipoh.

Menjengah ke ruangan komen, dapat dilihat si kakak hadir untuk berterima kasih di atas pengorb4nan Luqman.

“Terima kasih adik kakak, semoga Allah memberikan ganjaran untuk adik. Doakan kakak cepat bersalin dan dipermudahkan urusan,” ujar si kakak.

Antara komen warga maya.

“Ini kakak saya geng, doakan dia selamat bers4lin,” balas Luqman kepada komen kakaknya.

Rata-rata warga maya lain turut mendoakan agar Luqman dimurahkan rezeki di atas usaha murninya itu untuk menggembirakan hati seorang kakak.

“Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan. Tahniah sebab menjadi paksu yang baik kepada anak buah dan adik yang baik kepada kakak.

“Kadang-kadang pengorb4nan seorang adik itu memang ber4t tetapi disebabkan d4rah daging, kami yang adik-adik sanggup buat apa sahaja, percayalah.

“Semoga Allah lipat gandakan rezeki awak ye, jadi anak yang baik untuk mak ayah, Amin,” kata sebilangan warga maya.

Sumber : mstar.com.my