Tidak Meny4ngka Dapat Biasiswa , Ibu Tungg4l Ini Mendapat 10A SPM Bangkit Sambung Belajar .

Bergelar ibu tvngg4l bukanlah satu pengh4lang untuk terus menggapai impian. Asalkan cek4l dan tid4k putvs asa, apa sahaja yang diusahakan pasti akan berbuah kejaya.an.

Seperti ibu muda ini, Izzah Hadi, 23 tahun, yang berkongsi bagaimana perjalanannya selepas penc3raian sehingga mend4pat ilham untuk menyambung pelaj4ran.

Dia bertanyakan kepada warga maya cara untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang rekaan fesyen dan mendapatkan taja.an bagi mmenampung k0s pengajian.

“Kalau ade suggestions, advices, experiences boleh share memudahkan lagi perjalanan further study dan urusan saya insha-Allah.

“Jurusan rekaan fesyen dan saya perlukan tajaan pendidikan,” katanya.

Menurut ibu kepada seorang cahaya mata perempuan itu, dia pernah hampir menyambung pelajaran namun tidak mempunyai minat dalam bidang tersebut. Kata Izzah, sebaliknya dia bekerja sebagai pengurus bidang makanan dan minuman (F and B).

“Dahulu masa bekerja sebagai pengurus F and B, boleh bagi dvit dan bawa family jalan. Ser0nok kerja kerana boleh buat 0rang sekeliling happy. Saya terus st0p study dan bekerja sahaja,” katanya.

Dia juga berkahwin ketika usia 18 tahun, namun jod0hnya hanya bertahan selama 6 tahun sahaja.

Katanya, banyak perkara yang berlaku menyebabkan hidupnya kacav bilau sehingga berada dalam fasa paling bawah dalam hidvp. Namun Izzah mengambilnya dari sudut p0sitif. Sehingga kini satu persatu hikmah muncuI di depan mata.

“Kini saya dapat peluang dan rasa jalan itu lebih mudah. Y4kin untuk ambil bidang diminati. Walaupun lambat daripada 0rang lain tapi it’s OK,” katanya.

Kata ibu kepada se0rang cahaya mata itu, segala dalam kehidupan telah disusun Allah SWT.

“Kita kena lebih banyak bersyukur daripada meng3luh. Yakin dengan ketentuan dan Dia adalah Maha Perancang.

“Ada perkara yang nampak bvruk tetap hakikatnya ia baik dan ada perkara nampak baik tetapi hakikatnya burvk untuk kita.

“Terus yakin dengan Dia, setiap yang berlaku pasti ada hikmahNya. Banyakkan bersyukur dan selalu berdoa,” titip Izzah.

Dalam satu hantaran lain, Izzah berk0ngsi keputusan peperiksa.an Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diperolehinya pada tahun 2016.

Wanita itu memiliki keputusan cemerlang yang mana 10 subjek yang diambil mencatat keputusan A, cemerlang dan cemerlang tinggi.

Izzah berk0ngsi telah mendapat tajaan pendidikan daripada Universiti swasta dalam bidang pereka fesyen.

“Alhamdullilah lancar sahaja proses saya untuk menyambung pelajaran. Allah tol0ng lepaskan segala p3rit susah saya lalui. Benarlah setiap kesvsahan pasti akan ada kesenangan .

“Tak dapat dinafikan saya ‘l0st’, sudah tidak dapat di atas landasan yang betul, tujuan sebenar hilang daripada apa yang saya hend4k.

“Tetapi , apabila saya terus kuat berju4ng, Allah bantu permudahkan segala urusan.

“Tak sangka dapat biasiswa Limkokwing. Ia adalah cadangan daripada emak kepada saudara,” titip Izzah.

Enggan berada di tempat yang sama, wanita bersemangat k3ntal itu terus memajukan diri dan ingin memberi inspirasi dalam reka.an fesyen yang patuh syariah.

“Saya ingin bangkit, kejar semula apa yang diimpikan. Ingin memberi inspirasi kepada 0rang lain untuk mendengar lagu-lagu baik, memakai pakaian yang cantik dan baik , bersukan mengikut syariat.

“Saya ingin memberikan inspirasi kepada anak muda untuk membina kemahiran. Saya tidak mahu impian ini padam insha-Allah.

erlahan-lahan mahu memperbaiki diri. Moga Allah membimbing saya menjadi orang yang memberikan manfaat kepada orang lain,” kata Izzah.

Warga maya rata-rata memberikan semangat buat ibu muda itu untuk menggapai impiannya.

Buat ibu tunggal lain, jangan pµtus harapan. Terus memajukan diri demi anak dan keluarga. Ketepikan segala halangan dan usah lepaskan peluang yang ada. Moga apa yang dicita-citakan berjaya digenggam.

Sumber Sinar.

Dah Baca? Jangan Lupa Like , Komen Dan Share Ya! Terima Kasih

Jom Follow Kami Di Pages