R3muk Hati Kakak Allahyrh4m Prebet Iman Bila Temui Nota Adiknya Di R4gging Selepas 5 Bulan Permergiannya”Kepala Aku Dih4yun Jurulatih”

Siapa yang tak rindu, bila adik kesayangan dan yang paling bongsu pergi buat selama-lamanya. Hanya barang-barang tinggalan arwh yang jadi peneman, pengub4t kerinduan.

Pasti anda ingat lagi kisah Allahyrham Prebet Iman yang mningg4l dunia ak1bat st0k haba dan keg4galan fungsi org4n selepas dilap0rkan reb4h ketika menjalani latihan ketent3raan iaitu kursus orientasi asas kom4ndo pada 19 September tahun lalu.

Setelah lima bulan, kakak kepada Allahyrh4m Prebet Iman telah menemui satu nota yang penuh dengan tanda tanya. Ianya ditulis sendiri oleh Allahyrh4m di dalam diarinya.

Menurut kakak kepada Allahy4rham Prebet Iman, Noorzihansafira Arbain, dek kerana peresaan rindu yang menebal terhadap adiknya itu,

dia kuatkan diri untuk menyel4k helaian demi helaian bagi membaca catatan diari adiknya, Muhamad Iman walaupun sebenarnya diari itu telah lama ditemui.

Pembacaannya terhenti pada satu nota ini yang sangat menimbulkan tanda tanya lebih-lebih lagi, Allahyrh4m Prebet Iman tid4k pernah bercerita apa-apa mengenainya.

Ia benar-benar mengejvtkan si kakak sementelah kem4tian mengejvt adiknya sebelum ini memberi pelbagai tanda tanya.

‘Baru-baru ini aku ketuk pintu bilik jurulatih. Ketuk, hent4k kaki dan bagi salam. Selesai semua, aku buka pintu. (Jurulatih) kata aku kurang aj4r ketuk pintu tak bagi salam, dan terus buka.’

Begitulah luah4n Allahy4rham Prebet Iman menerusi catatan diari itu.

‘Aku kena hukvm, kepala aku dih4yun oleh jurulatih banyak kali sampai pintu pec4h. Dahi aku pun luk4, ujian buat diriku,” tulisnya lagi.

Namun kata Zihan, coretan tulisan tangan itu tid4k dinyatakan tarikh dan masa kejadian itu berl4ku.

“Sebelum ini, saya buka macam tu je, tak tengok secara terperinci. Baru-baru ini baru terger4k hati nak tengok sebab rindu sangat kat dia.

“Saya buka dan baca satu demi satu muka surat, kebanyakannya yang ditulis ialah tentang rutin arwh iaitu apa aktiviti yang dia buat. Bagaimanapun saya benar-benar terk3jut apabila saya terbaca satu luah4nnya pada bahagian tengah,” katanya

Wanita berusia 31 tahun itu berkata, kejadi4n tersebut mungkin did4kwa berlaku pada 2021 ketika arwh menjalani latihan sebelum bergel4r prebet.

Sebagai kakak, dia tid4k dapat menyembunyikan kesed1hannya ketika membaca lu4han adiknya.

“Saya terbayangkan situasi yang berlaku, terbayangkan dia memang tak akan mel4wan… sebab apabila ayah m4rah pun, dia tak akan mel4wan.

“Terutamanya part dia tulis ‘uji4n untuk aku’, bermakna dia r3da. Saya berlinang air mata kerana rasa sed1h dan s4kit hati,” ujarnya yang turut meneg4skan bahawa luahan di dalam diari tersebut tiada kaitan dengan kem4tian adiknya lima bulan lalu itu.

Antara lain kandungan diari Allahy4rham Prebet Iman yang memperuntukan gaji bulanan untuk mengembirakan ahli keluarga.

Menurut Zihan lagi, dia meneg4skan bahawa perkongsian mengenai diari adiknya sekadar untuk memberi kesedaran kepada semua pihak.

“Kesedaran apabila sese0rang jurulatih itu diberikan t4nggungjawab, dia seharusnya mem1kul amanah itu sebaik-baiknya.

Dalam diari tu dia juga sebut tentang impian setelah tamat latihan… tapi tak kesampaian.

“Setiap latihan kena telus. Kita tak mahu budaya r4gging berlaku dalam mana-mana badan beruniform mahupun asrama.

“Jangan gunakan p4ngkat untuk menunjukkan diri ada ku4sa, men1ndas orang yang berada di bawah. Jangan melakukan sesuatu yang melamp4ui batas,” katanya dengan nada seb4k.

Dalam pada itu, Zihan memberitahu dia tid4k menyangka kekuatannya untuk membaca diari arwh adiknya turut menemukan lu4han lain yang menyentuh hati.

“Dalam diari tu dia juga sebut tentang impian dia setelah tamat latihan. Tapi tak kesampaian seperti nak hias dan ubah suai biliknya sendiri.

“Ini termasuklah kiraan bajet dia nak bagi duit kat ayah, adik-beradik dan anak-anak saudara.

“Tapi syukur ada juga penc3nnya yang ditinggalkan untuk ayah,” katanya yang mer4ncang untuk menyambung hasrat arwh adiknya dengan mengubah suai bilik tidur di rumah bapa mereka di Rawang, Selangor.

Sumber:HM