Peny4kit Alzheimer Yang Di Hid4p Oleh Ibu Kepada Che Wan Makin T3ruk ,Che Wan Kes4l Adik-Beradik Tak Nak Jaga Mak .

Menjaga orang tva yang s4kit bukanlah sesuatu perkara yang mudah, apatah lagi mereka ini mengh1dap peny4kit Alzheimer dan dimentia.

Ini kerana mereka memerlukan jagaan yang sangat rapi dan penjaga perlulah beri peka serta banyak bersabar melayan keren4h.

Namun, apa yang dikes4li adalah ada anak-anak yang tergamak meng4baikan orang tva mereka sedang kes4kitan dengan memberi banyak al4san seperti mana yang diluahkan oleh chef selebriti, Datuk (Dr) Chef Redzuawan Ismail.

Keadaan ibu semakin t3ruk
Menerusi hantaran dibuat oleh Chef Wan yang sememangnya terkenal dengan mulut lasernya,

dirinya berasa s3dih apabila melihat keadaan ibunya, Cik Ani yang bertambah t3ruk selain memerlukan penjagaan yang rapi.

Mengulas lanjut mengenai keadaan ibunya, Chef Wan berkata wanita yang mel4hirkannya itu tidak tahu untuk berbuat apa-apa termasuklah mengikat kain sendiri.

“Sampai satu tahap, dia hanya mampu memandang sepi pinggan tanpa berbuat apa-apa. Ini kerana otaknya tidak berfunsgi dan menerima signal lagi.

“Dia juga tidak tahu nak buat apa-apa termasuk ikat kain sendiri pun dia tak tahu,”ceritanya.

Adik-beradik sering tunding jari, bagi al4san
Dalam pada itu, chef selebriti berusia 64 tahun itu meluahkan kekes4lan dengan

tind4kan adik-beradiknya yang lain di mana mereka seringkali memberi al4san untuk menjaga ibu mereka dalam keadaan begitu.

“Saya ada beritahu kakak dan abang mengenai keadaan ibu dengan meminta mereka supaya meluangkan masa bersamanya.

“Seperti biasa, masing-masing mula menunding jari orang itu yang perlu jaga dan ini. Macam-macam alas4n diberi. Sampai satu tahap, saya macam ‘suka h4ti kau orang la’,”luahnya.

Tambahnya, mereka hanya akan muncul apabila adanya majlis seperti sambutan ulang tahun kel4hiran ibu.

“Bila time emak punya birthday party berduyun-duyun yang sampai. Bila time macam ni baik emak bapa atau anak-anak mereka takkan kita nak pi sembah suruh datang menzi4rahi emak itu? Ludah di langit memang t1mpa di muka sendiri orang kata,”ujar Chef Wan.

Difahamkan, ibu kepada Chef Wan iaitu Cik Ani yang kini berusia mencecah 91 tahun juga merupakan penghidap k4nser payudara selain dimentia.

Sumber: Instagram @_chefwan58