Peniaga Nasi Lemak Lu4h Rasa Kec3wa Pelanggan Meru’ngut Harga Mahal ” RM 5 Siap Ada Daging Lagi Kot”

Tidak dinafikan ramai yang mengeluh dengan kenaikan harga makanan berikutan k0s bahan mentah yang naik mend4dak.

Tetapi bukan semua peniaga makanan bert1ndak menaikkan harga kerana segelintir mereka masih mengekalkan harga.

Namun begitu, ada pula segelintir individu yang masih tidak berpu4s h4ti dengan harga tersebut kerana merasakan ia terlalu ‘mahal’ dan tidak relevan.

Seperti yang berl4ku kepada seorang peniaga nasi lemak apabila ada orang yang membawa mulut mengatakan nasi lemak daging yang dijual dengan harga RM5 itu mahal.

Dia tampil menjelaskan kenapa dia menjual nasi lemak daging dengan h4rga tersebut dengan membuat perbandingan di antara nasi lemak daging berharga RM3 yang dijual oleh peniaga lain dan nasi lemak daging berharga RM5 jualannya.

“Dah l3tih nak had4p semua ni. Untuk mak cik atau pak cik bawang, atok nak cuba buka mentaliti semua. Ni ada 2 nasi lemak. Telur, kacang, ikan bilis, timun. Semua sama kecuali ku4ntiti lauk daging. Untuk yang sedikit, ada yang jual RM3.

“Dan untuk yang daging banyak macam ni, atok jual RM5. Memang sama, tapi cubalah tengok portion dia. Daging yang ni banyak mana, yang tu banyak mana. Kalau hampa nak cakap RM3 murah, memang lah murah sebab RM3, dia let4k lauk sedikit.

“Yang daging banyak tu, atok jual RM5. Tengok lah banyak mana daging dia. Hampa jangan lah cakap mahal. Untuk orang yang suka bawa mulut tak 3lok tu,

cubalah tengok balik daging atok banyak mana. Hampa tahu ke daging sekilo berapa yang hampa nak cakap mahal tu?” lu4hnya.

Jelas berbeza kuantiti lauk antara RM3 dan RM5
“Hampa nak pilih nasi lemak murah, atok boleh terima tapi jang4nlah cakap atok jual mahal. Hampa faham tak keadaan atok ni macam mana.

Hampa nak compare harga nasi lemak atok RM5 dan nasi lemak orang jual RM3 boleh, tapi tengoklah portion dia sekali lagi. Tolonglah jang4n bawa mulut. Jangan nak j4tuhkan periuk nasi atok seb4b atok berniaga,” ujarnya.

Tambahnya lagi, dia boleh sahaja menjual nasi lemak dengan harga RM3, tetapi dia mahu menjaga kualiti serta kepu4san pelanggan yang datang membeli.

“Atok boleh jual RM3, tapi hampa pu4s ke makan kuantiti lauk sedikit macam tu? Atok nak jual daging banyak supaya hampa boleh kenyang sampai tengah hari,” katanya lagi.

Meninjau ruangan komen, orang ramai menyokong kenyataan peniaga terbab1t dan menyifatkan harga yang dijualnya berp4tutan dan sudah memadai.

Komen Net1zen

Video

@toklee_granpader

dah letih nk hadap semua ni. tolong atok share hal ni. #cyzbca #fypage #viraltiktok

♬ original sound – toklee_granpader – toklee_granpader

Sumber: Toklee_granpader , Tikt0k