Nekad T0lak Tawaran Program Realiti , Ramai Tak Sangka Rupanya Ini Sebab Alya Buat Macam Ni .

Sudah menjadi lumr4h bagi kebanyakan selebriti terutama penyanyi yang sudah bertapak lama dalam industri seni tanah air menyertai pertandingan realiti nyanyian bagi membuktikan bakat mereka masih kekal relevan.

Namun, lain pula bagi se0rang penyanyi berlunak merdu, Datin Alyah apabila berpendirian mahu mengel4kkan diri daripada menyertai program berkonsepkan pertandingan realiti nyanyian.

Beliau yang mula bergiat aktif dalam dunia seni sejak 2000 ketika berusia 19 tahun mengatakan keputusan itu dibuat kerana mahu menjaga kesihatan ment4l dan bebas daripada tek4nan.

Alyah berkata, berikutan pilihan dibuat, dia terp4ksa menolak tawaran daripada beberapa stesen televisyen secara baik memandangkan fasa tersebut sudah berlalu.

“Fasa memasuki pertandingan sudah berlalu dalam kamus hidup saya kerana pernah melalui pelbagai pertandingan sepanjang hampir dua dek4d dalam industri,”ujarnya.

Jelas Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasliah Abu Hasan, keputusan itu dibuat kerana mahu mengel4kkan diri daripada tertekan seperti pengalaman yang perlu dilalui sebelum ini.

Selain itu, pelatun lagu Tak Mungkin Kerna Sayang mengatakan ia juga dibuat setelah memikirkan masla4h kesihatan yang dialami oleh ahli keluarga terdekat.

“Apabila ada stesen televisyen menawarkan peluang menyertai pertandingan, saya tol4k sebab enggan lagi berdepan tekanan yang pernah membuatkan saya men4ngis di tepi dinding.

“Banyak faktor sampingan yang perlu saya fikirkan sebelum membuat keputusan ini tambahan pula ada dikalangan ahli keluarga terdekat mempunyai mas4lah jantvng,”jelasnya.

Alyah bagaimanapun menyatakan dia masih lagi menyanyi sekiranya diundang untuk membuat persembahan. “Lagipun sekarang saya cuma mahu menikmati perjalanan ini, tetapi jika undangan memb4bitkan persembahan saya sedia terima,” katanya.

Alyah berkata demikian ditemui pada majlis perlantikannya sebagai Wajah Bufet Ramadan Hotel Tenera 2023 di Bangi, semalam.

Dalam pada tu, isteri kepada maestro muzik, Datuk Ramli MS meneg4skan keputusan itu dibuat bukanlah disebabkan t4kut berdepan komen wargnet seperti tanggapan segelintir pihak.

Padanya, sudah menjadi lumr4h dan asam garam sebagai anak seni menerima krit1kan daripada wargnet lebih-lebih lagi wujudnya zaman media sosi4l.

“Kalau tid4k masuk pertandingan pun, komen wargnet ada di mana-mana kerana segala-galanya kini hanya di hujung jari. Suka atau tak, sekarang zaman media sosi4l yang tentu saja kita tid4k boleh kawal orang lain.

Perkara yang di bawah kawalan kita adalah apa yang kita mahu pilih,”katanya lagi.

Sumber: OMM