Jaga-Jaga Kalau Nampak Benda Ni Melekat Di Dinding Rumah ,Hapuskan Terus Sebelum Anda Menyes4l

Pernahkah anda melihat benda kecil seperti ini melekap terutama pada dinding rumah dan dinding almari kayu? Jika anda pernah melihat benda ini anda harus baca artikel ini sehingga habis.

Sekali tengok, pasti kita tidak akan perasan rupanya ia sejenis ser4ngga kerana bentuknya seakan serpihan kulit p0kok. Tambahan pula ia melekap setempat melainkan jika dikuis ke lantai barulah kita perasan itu sejenis makhluk hidup.

Mungkin ada antara anda yang tiba-tiba muncul benj0lan yang lebih besar daripada gigitan nyamuk di bahagian badan tertentu? Benj0lan tidak hil4ng walaupun berminggu-minggu, s4kit dan sangat g4tal.

Sekiranya diperhatikan, di bahagian tengah leb4m biasanya terdapat bekas luk4 g1gitan dalam bentuk lubang kecil sebesar j4rum.

Adakah anda tahu bahawa haiwan tersebut boleh menyebabkan leb4m seperti itu? Mengapa ia menyebabkan leb4m yang meny4kitkan dan sangat g4tal?

Haiwan itu yang m3nggigit dan menyebabkan gatal seperti larva sejenis rama-rama. Larva ini mempunyai cengkerang yang membentuk sarung pipih berwarna c0klat. Di Indo nesia serangga ini sering disebut kamitetep atau Phere0eca uterella.

Bagaimana bentuk kamitetep?

Kamitetep adalah l4rva atau ulat daripada sejenis rama-rama, biasanya akan membawa cengkerang yang bersaiz seperti biji timun untuk dijadikan tempat tinggal. Kecil saja, kira-kira sebesar ulat s4mpah.

Kepomp0ngnya siap untuk metam0rfosis menjadi kupu-kupu. Kep0mpong yang dibuat oleh larva ini biasanya terdiri daripada serat sutera yang dicampurkan dengan pasir atau debu dan juga boleh berasal daripada tanah.

Kepompong berbentuk kuaci ini biasanya akan mempunyai jalan keluar dari depan dan belakang atau dua arah untuk memudahkan ulat di dalamnya masuk dan keluar.

Walaupun kamitetep tidak akan keluar sepenuhnya dari komp0mpong, tetapi hanya sebahagian atau separuh badan yang akan keluar untuk mencari makanan.

Kamitetep adalah ser4ngga atau hama par4sit, serangga ber4cun kecil ini biasanya akan memakan fabrik kain dan jaring labah-labah kecil. Padanlah selalunya ia juga suka melekap pada s4rang labah-labah!

Haiwan ini biasanya tinggal di tempat yang tersembunyi tetapi mempunyai suhu yang hangat seperti di bawah k4til atau s0fa, kerana haiwan ini juga akan makan di atas kain yang terdapat di sekitarnya.

Oleh itu, anda mesti membersihkan kawasan-kawasan ini dengan t3kun jika tidak mahu terkena seng4tan ini.

Tubuh kamitetep setelah menjadi rama-rama akan mempunyai sayap yang panjangnya sekitar 13 mm. Perkara yang sangat mengagumkan dan mengerikan adalah,

rama-rama dari kamitetep masih dapat bertelur sebanyak 200 biji dalam satu putaran telurnya. Telur akan disembunyikan di tempat yang mereka anggap selamat sehingga boleh menetas!

Ber4cun

Semasa menyeng4t atau mengg1git, biasanya kamitetep akan meninggalkan bulu di tempat yang diseng4t. Bulu itu yang akan menyebabkan leb4m dan bengk4k dengan rasa s4kit dan gat4l yang t3ruk.

Bengk4k dan l3bam yang disebabkan oleh seng4tan serngga biasanya akan berlangsung selama beberapa hari bahkan lebih dari satu minggu kemudian akan menjadi hitam jika dibiarkan.

Luk4 dig1git kamitetep boleh dir4wat dengan meng0leskan balsem atau juga boleh menggunakan ub4t gatal. Tetapi biasanya gatal akan terasa lagi setelah kesan balsem hil4ng.

Terdapat cara tradisi0nal yang cukup berkesan untuk mer4wat gatal setelah dig1git ser4ngga beracun ini dengan meletakkan pita atau pelekat pada benj0lan daripada bekas gigitan kamitetep.

Setelah pita diletakkan di bahagian benj0lan, tarik secepat mungkin sehingga bulu penyeng4t haiwan akan dikeluarkan oleh pita tersebut.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan kἀpas yang sebelumnya telah direndam dalam minyak tanah atau juga menggunakan kapur barus yang dicampurkan dengan air

dan kemudian digunakan pada bekas gigit4n kamit3tep, menurut perk0ngsian

Cara membasmi kamitetep disarankan dengan b4ntuan pihak pest c0ntrol kerana haiwan ini suka bersembunyi sehingga akan sul1t ‘men4ngkap’ dan mengh4puskannya.

Namun, anda juga boleh mengh4puskan sendiri kamitetep ini dengan spray terus(gunakan produk INI) ke tempat adanya ser4ngga ini.

Sumber:HM