Masyaallah Inilah Ganjaran Besar Bagi Yang Membaca Surah Al Waqiah Yang Nabi Ulang Berkali Kali.

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.

“Barangsiapa membaca Surah al-Waqiah pada tiap-tiap malam, tiadalah akan men1mpa kepadanya kefak1ran atau kepapaan” Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan dit1mpa kefak1ran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan dit1mpa kesus4han atau kemisk1nan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kek4yaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tert1mpa kefak1ran dan kemisk1nan selamanya.

Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan aj4rkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula,

maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesuk4ran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya ki4mat.

Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari ki4mat, bal4san yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kaf1r. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan ap1, sebagai bukti keku4saan Allah dan adanya hari berb4ngkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:

Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemisk1nan selamanya.

Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berl1mpah ruah.

Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala haj4tnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’.

InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.

Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali,

selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sed3kah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.

Surah ini jika dibaca disisi myat atau orang yang sedang n4zak, insyaAllah di permudahkan untuk r0h keluar dari jas4dnya. Jika dibaca disisi orang sak1t, diringankan kesak1tannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bers4lin,

InsyaAllah segera melah1rkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bers4lin sebagai selusvh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya

Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakh1r pada hari Khamis.

Puasanya “t1dak memakan sesuatu yang berny4wa / tidak makan ikan, daging, segala ha1wan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.

Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama,

maka diakh1rilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.

Pada malam Jumaat terakh1r ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali. Insya’Allah, dengan mengamalkan seperti berikut, ia akan menjadi orang kaya.

Sumber:SoyaLemon