Mak Ayah Kena Datang Waktu Tengahari Untuk Tengok Sendiri Apa Makanan Yang Diberikan Kepada Anak Di Tadika , Allahu Terus Men4ngis Tengok Makanan ..

Dalam kesibukan ibu bapa menguruskan kehidupan berkeluarga, kebanyakan ibu bapa yang kedua-duanya bekerja akan menghantar anak-anak ke pusat khidmat asuh4n seperti taska dan tadika,

kerana kebanyakan institusi awal kanak-kanak ini mempunyai lesen yang berdaftar.

Maka ramailah yang menghantar anak-anak ke sini atas dasar keyakinan dan kepercayaan. Namun, harus kita sedar, dalam zaman yang penuh dengan uji4n ini, terdapat juga sesetengah pusat taska atau tadika yang meny3mbunyikan sesuatu tanpa kita sedari.

Ini adalah berdasarkan satu sesi luahan per4saan yang dikongsikan oleh individu yang bernama Zizy ,(bukan nama sebenar) tentang pengalamannya menjadi s4lah seorang guru tadika di sebuah pusat tadika berkenaan.

Berikut adalah perkongsian beliau.

Assalamualaikum. Aku nak mula kongsikan experience menjadi sal4h seorang guru plus pemb4ntu semasa mengajar di tadika yg ada title “Tahfiz”.

Aku harap sangat cerita boleh dijadikan teladan kpd semua pemilik tadika @ taska, dan ibu bapa atau bak4l menjadi ibu bapa.

Pertama kali aku menjejakkan kaki ke tadika memang rasa seronok sangat. Bertemu pula dengan pemilik tadika yg kelihatan muda, cantik dan lemah lembut.

Owner tadika interview aku, pertama sekali yg ada dalam fikiran aku ” Baiknya dia ni, cakap sopan santun, lemah lembut , tambah lagi kulitnya gebu.” Aku jadi yakin untuk teruskan menjadi guru di situ.

Aku lihat tadika ini sangat menjaga etika kebajikan. Pemilik tadika sangat baik. Banyak pr0blem aku kongsi dengan dia. Dia pula seorang yang peramah.

Tahun kedua aku terus bekerja sebagai guru di sini lagi, dalam masa yang sama, ada guru-guru baru. Aku mula berkenalan dengan guru-guru baru. Tahun kedua mula ada banyak perub4han.

Untuk pengetahuan pembaca, tadika ini mempunyai transit sehingga ke petang. Oleh seb4b itu, makanan tengahari dan petang akan disediakan. Peringkat awal, waktu makan tengahari untuk budak-budak,

tukang masak merupakan orang Indo’nes1a. Dan bukanlah guru-guru yang memasak di tadika. Pada Awal tahun makanan masih ok. Lauk yang dimasak seperti ayam masak lemak cili api, ayam masak kicap. Semakin lama makin t3ruk sangat, aku dah tak tahu kenapa.

Nak tahu tak dia masak apa wahai pembaca?

Ok, hari ini diorang masak sosej sos, sosej dipotong tiga dan masak sos, bahannya cuma bawang putih dan bawang merah. Hari esok pulak makanan tengahari ialah fishball putih (selalu campur dgn mee,

nasi goreng, kuew teow) yang berl3ndir macam tak basuh dengan bersih dan buat masak sup, kadang-kadang masak sos, masak sup (sup banyak ajinomoto).

Hari kemudiannya, hanya masak lauk telur dadar dipotong kecik. Hari seterusnya lagi, fishcake yg sama dimasak dengan kicap atau sos.

Untuk pengetahuan pembaca, menu yang sama itulah setiap hari sehingga akh1r tahun. Budak-budak di tadika hanya dij4mu lauk itu bersama nasi dan kicap. Nak tambah tak dibenarkan kerana lauk tak cukup walaupun nasi masih banyak.

Iye ibu bapa sekalian, dia cuma masak lauk sikit je. Sedangkan setiap bulan bulan mak ayah budak-budak ni bay4r duit transit yang setiap tahun naik.

Guru-guru sangat k3sian, memang tak sampai h4ti nak beri anak-anak kecil makan makanan yang tak berkh4siat langsung. Ayam? Ayam cuma boleh kuis-kuis dan budak hanya dapat sikit sangat. Cukup ke? Iye, tak cukup sangat-sangat.

Kerana tak sampai h4ti, kadangkala guru-guru yang belikan makanan di luar atau masak dari rumah dan berikan budak-budak makan. Bila guru tengok mereka dapat makan ayam masak kari, sup ayam, ayam kurma,

mereka sangat suka dan tambah banyak-banyak. Manalah tak gembira guru melihatnya. Ok, itu hal makanan tengahari yang sampai ke hujung tahun masih makanan yang sama.

Untuk pengetahuan pembaca, tukang masak adalah orang gaji kpd pemilik tadika.

Lagi cerita lain tentang tadika ni, nak kongsi tentang pemilik tadika. Tahun pertama aku bekerja, dia baik dan lemah lembut kan. Tahun kedua,

seolah-olah dia dah mula menunjukkan perangai sebenarnya. Dia tidak suka berhadapan dengan ibu bapa yg banyak kompl3n, katanya “ser4but….”

Dia pula, suka menggunakan bahasa yang sangat k4sar terhadap budak-budak. Contoh yang pernah jadi di tadika apabila ada seorang budak perempuan ni, dia sangat pendiam dan suka berseorangan.

Owner ternampak budak tu dan dia kata “Aku g3ram, aku rasa nak pijak-pij4k budak ni.” Sedangkan budak tu tak pernah buat sal4h apa-apa pun.

Ini pula tentang hal lain yang jadi pd budak-budak tadika ialah ,apabila dia mengajar kelas 5 tahun. Budak-budak kelas 5 tahun ini sangat t4kut pada pemilik sebab dia suka menj3rit dan mar4h-mar4h.

Dia sendiri yang mengajar budak 5 tahun ni, dorang banyak diam dan t4kut nak cakap.

Bila budak-budak ni banyak diam dan tak jawab apa yg dia tanya. Dia mula cakap pada guru-guru lain “Dia ni l3mbab, beb4l, b0’doh betul.”

Ketika aku bertugas di tahun pertama mengajar , pemilik tadika ini pernah meng4muk dengan pelajar 6 tahun yang lambat, dia cakap “6 tahun ni semua b0’doh!” Aku terk3jut, aku hanya diam.

Aku pendekkan cerita, bila guru-guru dah tak sampai h4ti melihat budak-budak yang hanya makan makanan tengahari seperti yang aku cerita tadi,

Apabila diberitahu kpd ibu bapa tanpa penget4huan owner, ibu bapa terk3jut.

Kata mereka “Anak saya selalu meng4du, hari-hari dekat tadika asyik makan sosej, fishcake, fishball. Saya tak percaya. Kata ibu bapa lagi, “Saya ingatkan anak saya tak tahu apa, jadi saya bi4rkan tapi waktu yang sama saya p3lik.

Apabila guru-guru di sini dah beritahu hal yang sebenar, barulah saya percaya yang anak saya tak pernah b0’hong selama ni.”

Ada jugak ibu bapa yang cakap “Saya tidak pernah beri anak saya makan sosej, tapi sejak akh1r-akh1r ni, anak saya selalu minta saya masak sosej. Saya p3lik, sekarang saya dah tahu apa yang sudah jadi.”

Tambah Ibu Bapa lagi, “Anak saya bila balik dari tadika asyik meng4du lapar je. Bila saya tanya, tak makan ke kat tadika tadi? Anak sy jawab makan tapi tak sedap.”

Ada juga ibu bapa yang men4ngis selepas dia tahu apa yang berl4ku di tadika,

Dia datang sendiri ke tadika sewaktu makan tengahari untuk lihat menu hari ini. Dia lihat dan terus men4ngis.

Rasa s3dih kenapalah anak-anak makan makanan sedemikian rupa. Rupa-rupanya, selama ini anak-anak mereka makanan makanan yang tak berkh4siat langsung.

Kesimpulannya di sini, kepada semua ibu bapa….. Jang4nlah kerana terlalu sibuk bekerja sehingga anda lupa t4nggung’jawab kpd anak anda.

Kpd ibu bapa yg hantar anak-anak ke tadika atau taska, ambil kesempatan untuk j3nguk mereka di sana. Lihat apa yang mereka makan, sekali sekala merasa apa yang mereka makan.

Dibimbangi kalau tak sedap atau lain macam. Ibu bapa mesti sentiasa peka dan ambil berat terhadap anak-anak. Janganlah meng4baikan anak-anak dan serahkan 100% anak-anak anda di bawah jagaan pengasuh.

Dan, ibu bapa haruslah sentiasa selidik dengan anak-anak, tanya anak anda “hari ini makan apa, buat apa di sekolah, cikgu macam mana dan lain lain.”

Kalau anak tidak menjawab atau menjawab dengan betul atau sal4h, ibu bapa tanyalah pula kepada guru-guru tentang perkembangan anak-anak di sekolah.

Kepada pemilik tadika @ taska atau bakal menjadi owner tadika @ taska, atau pengasuh… Jang4n lah anda memberi makanan yang tak berkh4siat kpd anak-anak.

Fikir balik, sekiranya anda sendiri ada anak atau adik yg dilayan sebegitu rupa, apa yg akan anda buat? Sudah tentu anda akan berasa sangat mar4h dan tidak berpuas h4ti kan.

Aku tak nak panjangkan cerita ini, banyak cerita yang aku nak share tapi biarlah, cukuplah yang sudah tahu ialah ibu bapa yang pernah hantar anak-anak mereka di tadika tempat aku mengajar ni.

Aku berdoa semoga suatu hari nanti pemilik tadika aku sed4r diri dan berubah menjadi lebih baik dan tidak berulang. Cuma kpd yang membaca ini, anda renungkan, fikirlah sendiri. Buat yang terbaik untuk anak-anak anda.

Sekian, terima kasih kepada yg sudi membaca. Moh0n maaf sekiranya anda yg membaca tidak berpu4s hati atau sal4h faham. Assalamualaikum 🙂

– Zizy

Begitulah perkongsian cerita dari Zizy bukan nama sebenar. Sama-samalah kita renungkan kisah ini dan kongsikan kepada ibu-bapa yang lain agar lebih berwaspada terhadap keadaan anak-anak di tadika.

Sumber:HM