Jangan Nangis, UncIe beIanja- Tak Sangka Ada Lagi Orang Sebaik Ini

Kehidupan sebagai seorang pelajar universiti semestinya mem3rlukan mereka untuk berjimat-cermat bagi memastikan wang yang ada cukup untuk men4mpung pembelajaran.

Wang bernilai sekecil RM1 pun menjadi sangat berharga buat mereka bahkan mungkin ada yang akan menjadi k@lut dan s3dih ketika kehil4ngan wang lebih-lebih ketika sedang s3sak.

Perkongsian pengguna Twitter @niniekamarudinn ini pastinya akan mengharukan net1zen apabila dia dipertemukan dengan seorang individu yang sangat mulia ketika sedang mengal4mi masal4h wang ak1bat daripada ins1den yang tidak terduga.

Jumpa orang baik

Memulakan perkongsiannya itu, pelajar tersebut meng1mbas semula kata-kata yang diungkapkan dari seorang pemandu perkhidmatan MyCar kepadanya ketika berdepan dengan situasi cem4s.

Bawa duit ikut bajet

Menceritakan tentang situasi itu, Ninie berkata dia telah pergi ke sebuah pasar raya secara berseorangan dengan membawa wang mengikut bajet yang ditetapkan oleh dirinya.

Allah nak uj1

Bagaimanapun kekalutan bermula apabila dia kehil4ngan wang sebanyak RM50 di dalam pasar raya tersebut. Menurutnya, wang itu merupakan sumber untuk dirinya bert4han di universiti kerana enggan meminta daripada kedua ibu bapanya.

Namun katanya, dia bernasib baik kerana berjaya mendapatkan bantu4n daripada dua rakannya selepas ins1den itu berl4ku.

Kenapa muka merah?

Pelajar itu kemudiannya berkata dia menempah perkh1dmatan My Car yang berharga RM12.90 untuk kembali ke kampusnya. Sebaik sahaja masuk ke dalam kereta, pemandu kereta tersebut yang merupakan,

seorang Uncle Cina men3gur dirinya yang kelihatan seperti baru lepas men4ngis.Sebaik sahaja dit3gur, dia lantas menceritakan kejad1an yang baru menimp4nya sebelum itu.

Tanpa diduga, Uncle tersebut terus memberikan perkh1dmatan secara percuma kepada pelajar itu selepas mendengar ceritanya.

Siap bungkuskan makanan

Apa yang lebih mengh4rukan, sebelum sampai ke destinasi, Uncle yang bernama Yew Ah Tat itu sempat singgah di sebuah gerai untuk membungkuskan makanan buat pelajar tersebut.

Masih ramai orang baik di Malaysia

Katanya, perkongsiannya itu bukan untuk menceritakan mas4lah wang yang dihadapinya, namun untuk menyedarkan orang ramai bahawa masih ramai orang yang mempunyai sifat yang baik di dalam negara ini.

Sumber: Twitter niniekamarudinn via OhBulan