Ini Resp0n Padu Anak Perempuan Alif Syukri , Dikatakan Tid4k Pandai Cakap Melayu ..

Rupanya ini seb4bnya Cess suka speaking.

Tidak din4fikan anak – anak zaman sekarang lebih suka bertutur dalam bahasa Inggeris berbanding bahasa Melayu.

Sama ada bersembang bersama keluarga mahupun kawan – kawan, mereka lebih yakin menggunakan bahasa Inggeris.

Seperti anak perempuan kepada usahawan k0smetik Datuk Aliff Syukri dan Datin Shahida iaitu Qadejah yang lebih memilih untuk bertutur dalam bahasa as1ng tersebut.

Jika dilihat menerusi perkongsiannya di laman Instagram, Qadejah atau mesra dipanggil Cess lebih selesa bertutur dalam bahasa Inggeris.

Hal ini mengund4ng tidak puas hati segelintir wrga maya yang menganggap Cess lvpa akan asal usul diri serta tidak pandai untuk bertutur dalam bahasa Melayu.

Membal4s pertanyaan ramai, Cess mended4hkan dirinya mengalami mas4lah pertuturan sejak kecil dan perlu memasuki kelas pemvlihan.

“Ramai yang cakap Cess tak pandai cakap bahasa melayu. Tidak sebenarnya. Cess boleh berbahasa melayu walaupun tidak sebaik bertutur dalam bahasa inggeris.

“Dari kecil Cess ada mas4lah Disl3ksia dlm pembelajaran. Tetapi setelah masuk ke kelas int3nsif Alhamdulillah sedikit sebanyak ia dapat mengatasi mas4lah tersebut,” ujarnya.

Tambahnya lagi, di sek0lahnya juga perlu menggunakan bahasa Inggeris secara menyeluruh, jadi tidak hair4nlah dia kini fasih dan lancar berbahasa Inggeris.

“Di sekolah Cess telah dibiasakan bertutur dalam bahasa Inggeris, dalam erti kata lain bahasa inggeris digunakan secara menyeluruh di sek0lah. Dan Cess lebih rasakan bahasa inggeris lebih mudah difahami dan dituturkan dari bahasa melayu.

“Tapi apapun Cess masih mampu bertutur dengan baik dalam bahasa melayu dan cess tidak pernah lvpa dan sayang kepada bahasa kebangsaan kita,” tambahnya lagi.

Menjengah ke ruangan komen, rata – rata wargnet turut memuji serta suka akan cara Cess bertutur dalam bahasa Inggeris.

Komen Net1zen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber : gm