Hampir Menitik AirMata Cikgu Lihat Anak Muridnya Ini,Patutlah Dia Ser3t Kaki Sambil Pegang Seluar.

Rasanya ramai yang akan mengalirkan air mata apabila membaca kisah seorang murid yang berasal dari keluarga yang m1skin ini. Walaupun serba d4if dan m1skin,

tetapi semangat murid ini yang tetap mahu bersekolah sungguh memberikan inspirasi buat kita semua.

Seorang cikgu berkongsi kisah kekentalan seorang murid m1skin sanggup datang ke sekolah dengan memakai pakaian dan kasut milik abangnya yang saiznya tidak padan dengan fizikalnya.

Patutlah Dia Seret Kaki Sambil Pegang Seluar, Hampir Menitik Airmata Cikgu Melihat Anak Muridnya..

“SAYA seb4k, dalam ramai orang sus4h yang sudah saya jumpa, dia sangat istimewa kerana mempunyai azam begitu tinggi dan datang sek0lah biarpun dalam keadaan serba d4if.

“Insya-Allah, saya rancang ambil dia sebagai anak angkat dan b4ntu sedaya mana yang termampu supaya dia dapat meneruskan persek0lahan seperti murid lain,” kata Mohd Nἀsir Mohd Zἀin.

Guru Pendidikan Islam sek0lah rendah di Sungai Petani, Kedah itu tul4r selepas berk0ngsi kisah kekentalan seorang murid m1skin sanggup datang ke sek0lah dengan memakai pakaian dan kasut milik abangnya yang saiznya tidak padan dengan fizik4lnya.

Mohd Nasir berkata, bukanlah niatnya mahu menagih puji4n dengan memuat naik perk0ngsian dia memb4ntu membeli kelengkapan sek0lah murid tahun tiga itu,

namun hantaran di (FB) miliknya itu bertujuan memberi inspirasi kepada masyarakat terutama anak muridnya.

“Air mata saya hampir menitik melihat dia sanggup s3ret kakinya di lantai supaya kasut dia yang saiznya jauh lebih besar daripada kakinya tidak tertanggal manakala tangannya sentiasa memegang seluar bagi mengelak terlond3h.

“Saya fikir kalau terjadi kepada anak saya atau murid lain, pasti m4lu dan tak mahu pergi sek0lah.

“Jadi saya tak kisah apa pun orang hendak kata kerana niat saya berk0ngsi kisah ini supaya ia dijadikan inspirasi kepada orang lain terutama murid lain supaya tidak menjadikan kemisk1nan satu hal4ngan untuk datang ke sek0lah,” katanya.

Menurutnya, hasil semakan dan maklumat diterimanya mendapati kanak-kἀnak yang mempunyai empat adik-beradik itu datang daripada keluarga misk1n.

Sumber:InfoIMuslim