Filem Bertajuk Mentega Terbang Bertent4ngan Dengan Akidah Islam , Pihak Yang Terlib4t Akan Dipanggil .

SUSULAN kontr0versi filem Mentega Terbang yang dikatakan menyentuh s3nsitiviti agama, Menteri di Jabatan Perd4na Menteri (Hal Ehwal Agama),

Datuk Dr Mohd Na’im Mohktar memaklumkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menjalankan si4satan dan meneliti keseluruhan kandungan filem berkenaan.

Menurut Na’im, hasil penelitian Jakim mendapati filem berkenaan bertent4ngan dengan akidah dan cara kehidupan um4t Islam di Malaysia yang beraliran Mazhab Syafie.

“Pihak Jakim telah diminta untuk meng3mukakan ulasan secara terperinci kepada Suruh4njaya K0munikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) agar t1ndakan dapat diambil berpandukan und4ng-und4ng sedia ada.

Penggiat seni kreatif dinasihatkan berhati-hati dalam menghasilkan karya.

“Pihak Jabatan Ag4ma Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) juga telah diminta untuk memanggil individu yang terb4bit dengan penerb1tan filem ini untuk urusan selanjutnya,” katanya.

Na’im berkongsi perkara itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di Fb miliknya pada malam Rabu.

Dalam pada itu, Na’im turut meneg4skan bahawa pihaknya sama sekali tid4k akan berkompromi dengan apa juga kandungan penerbitan yang mencem4rkan kesucian agama.

Dia turut menasihatkam penggiat seni kreatif supaya berhati-hati dalam menghasilkan sesuatu karya.

Dalam masa sama, masyarakat juga perlu bijak memilih rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton seisi keluarga.

“Saya juga ingin menasihatkan kepada penggiat seni kreatif agar lebih berhati-hati dalam menerbit dan menyiarkan bahan kandungan kepada masyarakat agar matlamat Kerajaan menuju Negara Madani akan tercapai.

“Masyarakat awam juga dinasihatkan agar lebih berhati-hati dalam memilih rancangan TV untuk tontonan seisi keluarga samada di platform dalam talian

mahupun mana-mana saluran agar tidak terded4h kepada unsur-unsur yang boleh menjejaskan akidah Islamiah,” ujarnya.

Penelitian Jakim mendapati bahawa filem ini terdapat pertentangan yang jelas dengan akidah.

Terdahulu, filem Mentega Terbang menjadi bualan kerana menggambarkan seorang bapa yang berfikiran terbuka tid4k mengh4lang anaknya untuk memilih agama yang mana perbuatan itu adalah bertent4ngan dengan ajaran Islam.

Pengarah filem tersebut iaitu Khairi Anwar bagaimanapun menyifatkan apa yang menjadi bualan orang ramai bukanlah gambaran sebenar yang ingin disampaikan dalam keseluruhan karya itu.

Sumber:Mstar