Farah Lee Di Kec4m Banyak Kali”Umur Maream Patut Dah Diajak Pakai Tudung”

Mendidik anak-anak membiasakan mereka menjadi muslimah sejati dengan menutup aur4t sejak dari kecil tidak s4lah. Namun paling penting,

kefahaman mereka mengenai pelaksanaan kewajipan menutup aur4t dan memakai tudung ini haruslah diterapkan terlebih dahulu.

Selebriti Media Sosi4l, Nurfarahin Romli atau lebih dikenali Farah Lee,32 ada berkongsi pendapat mengenai didikan aur4t dan pemakaian tudung pada anaknya Maream Esabel, 7.

Malah, bekas isteri Ally Iskandar,45 ini juga meng4kui dirinya pernah beberapa kali dikec4m kerana memiliki prinsip yang berbeza berkaitan hal ini.

Aku pula, pegang pada prins1p sedikit beda. Meng4jar Islam pada kanak-kanak ada turutannya, ikut Baginda;

1. Emosi
2. Kepercayaan
3. Akidah
4. Ibadah

Bukan Kerana P4ksaan, Ikutan
Cuma ramai kita, melompat terus ke empat; mengajar syari4t tanpa anak itu faham asasnya, tanpa mengerti apa maksudnya, masih bingung kenapa dibuatnya.

Buat kerana tidak faham, buat kerana p4ksaan, buat kerana ikutan — ia dibuat tapi biasanya tidak kekal. Mujahadah.? Haha. Konsep itu untuk kita, terlalu awal untuk mereka sama sekali.

Maream, budak enam tahun yang masih belum bertudung itu, p4ntang melihat aku jengah sekejap ke balkoni tanpa tudung pasti dijeritnya, “Ommaaaa.. tudunggg”.

Kadang aku pakai tudung dan baju lengan pendek (sebelum kenakan cardigan), datanglah budak ini sambil “Omma, I still can see your aur4t (sambil tujukan pada lengan aku)”.

Bila aku sekadar pakai tudung sarung tanpa anak tudung, pasti matanya f0kus kepada anak rambut aku, “Omma, I can see your hair, I think you need your inner”.

Jika aku keluar tanpa bertudung di hadapan lelaki mahram, dia akan terkejvt lalu datang dan berb1sik “Omma, kenapa tak pakai tudung? Boleh ke kita tak pakai tudung depan uncle kita?”

Waktu kawan perempuan datang ke rumah, “Why aren’t you wearing your socks.?”
Begitulah, my ‘aur4t’-guard.

Sekarang, ya budak enam tahun ini masih tidak bertudung, tapi perlahan-lahan semakin segan mengenakan baju tanpa lengan ataupun seluar singkat – tanpa pernah disuruh apatah dip4ksa.

Selamat Hari Hijab Sedunia.
Moga kita semua faham erti aur4t dan hijab itu apa

‘Saya Perasan Anak-anak Sekarang Kurang Ad4b..’ – Farah Lee

Mak Ayah Jangan Biarkan Anak Dewasa Sebelum Waktunya, Hati-Hati Dengan Sindrom ‘Hurried-Child’

Ada benarnya, setuju dengan apa yang Farah Lee ini kongsikan. Anak-anak kecil bukanlah satu kew4jipan bagi mereka untuk menutup aur4t dan memakai tudung.

Sebaiknya biarlah mereka benar-benar faham tentang tuntutan agama terlebih dahulu sejak dari kecil bukan kerana dip4ksa mahupun sekadar ikut-ikutan.

Sumber: Farah Lee