Alhamdulillah syukur , wang tunai Rm1oo,ooo dijumpai oleh pekerja pus4t rekreasi tersebut . Ini TIndakan tak disangka pekerja tersebut setelah menjumpai sejumlah wang .

KATA orang umpama rezeki terpij4k sekiranya kita menemui sesuatu yang berh4rga secara tiba-tiba.

Tapi apa yang akan anda l4kukan jika berada dalam situasi itu? Anda pastinya dalam dil3ma.

Namun tidak bagi se0rang pekerja ini apabila dia tanpa r4gu-r4gu melap0rkan tentang penemuan sebuah beg berisi w4ng tunai berjumlah hampir RM100,000 di sebuah pusat rekreasi.

Menerusi satu perk0ngsian yang kini tular di media sosi4l, beg berisi wang tunai hampir RM100,000 itu merupakan milik se0rang pengunjung yang bermalam di Pusat Rekreasi Air Panas Legong (Ulu Legong Hot Spring) di Baling, Kedah.

Beg yang meng4ndungi w4ng tunai berjumlah RM100,000.

Tidak m3larikan w4ng tersebut, sebaliknya pekerja Majlis Daerah Baling (MDB) yang menemui beg berkenaan mengambil tind4kan dengan melap0rkan perkara itu kepada pihak pengurus4n.

“Kakitangan Majlis Daerah Baling yang bertug4s ketika itu terus melap0rkan kepada pihak pengurus4n serta menelefon pengunjung tersebut,” demikian menurut h4ntaran itu.

Difahamkan, pengunjung tersebut menerima p4nggilan daripada MDB ketika dia dalam perjalanan pulang ke rumah.

“Pengunjung tersebut terkejvt apabila menerima p4nggilan telefon daripada Majlis Daerah Baling kerana beli4u sama sekali tidak teringat akan beg tersebut kerana berg3gas untuk pulang.

“Setibanya di hot spring dia kata syukur sangat, semua ni adalah duit hasil perni4gaan dan tak sempat untuk bank-in. Dia tak sangka masih ada insan yang jujur,” katanya.

Ahli perniagaan lega mendapat semula w4ngnya.

Dalam pada itu, kakitangan MDB yang menemui w4ng tunai tersebut berkata, ia bukanlah pertama kali dia menemui pelbagai bar4ngan milik pengunjung.

“Tapi kalau kita ambil sekeping, hilang segunung kep3rcayaan orang kat kita,” menurutnya dipetik sebagai berkata.

Sementara itu, se0rang petugas di Pusat Rekreasi Air Panas Lenggong ketika dihubungi mStar pada Sabtu meng3sahkan insid3n itu dan memaklumkan w4ng berkenaan milik se0rang pengunjung lelaki yang merupakan ahli perniagaan.

Tak s4ngka masih ada insan yang jujur.

PENGUNJUNG / AHLI PERNIAGAAN

Namun katanya, kej4dian tersebut berlaku beberapa bulan lalu dan meny3dari ia baru tvlar sejak Jumaat, dipercayai selepas dik0ngsikan oleh se0rang petugas lain di laman sosi4l.

Menurut petug4s itu lagi, Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong dikend4likan oleh MDB.

Dia bagaimanapun engg4n mengulas lanjut berhubung kej4dian itu.

Antara komen-komen n3tiz3n.

Sementara itu, rata-rata netlz3n memuji tind4kan pekerja berkenaan kerana bersikap jujur.

“RM100,000… termenung sekejap. Alhamdulillah dipertemukan dengan yang jujur. Sesetengah orang RM100,000 ni memang lupa duni4 kalau jumpa.”

“Duit titik peluh yang berk4t. Alhamdulillah. Pada yang menjumpainya, doakan semoga rezeki dan pahala tak putus-putus seperti air mengalir.”

“Alhamdulillah bukan w4ng kita, patut dipulangkan kepada tuannya. Kalaulah kita ambil daripada bukan titik peluh kita selama ini, kerja tak akan berk4t.”

“Alhamdulillah. Zaman sekarang payah nak jumpa orang yang punya h4ti seikhlas dan sejujurnya. Semoga dimurahkan rezeki buatnya. Amin,” demikian antara komen netlz3n.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Like Page Kami Juga Di Fb Isu Semasa .

Sumber:Mstar