Bekas Kom4ndo Ini Berjaya Geng4m PHD Di Usia 69 Tahun ,Umur Bukan Pengh4lang Untuk Terus Berjaya.

Bekas kom4ndo, Mejar (B) Dr Azlan Derwish ,69, muncul sebagai seorang graduan paling tva menerima Ijazah D0ktor Falsafah (PhD) Sains Kejurulatihan

Sukan sempena Majlis Isti4dat K0nvokesyen Kali Ke-24 Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Kampus Sultan Azlan Shah yang berlangsung sejak semalam sehingga 9 Disember depan.

Menariknya, walaupun sudah mempunyai cucu seramai 10 orang, namun beliau sanggup berulang alik dari Batu Berendam, Melaka ke UPSI kira-kira tiga kali seminggu bagi menuntut ilmu.

Dr Azlan berkata selama lapan tahun dia berulang alik memandu kereta memb4bitkan perjalanan lebih 200 kilometer (km) bagi menamatkan pengajian di peringkat PhD di universiti terb4bit.

“Ketika belajar PhD , kira-kira jam 4.00 pagi saya bertol4k dari Batu Berendam dan singgah solat Subuh di Masjid Tanjung Tanjung Malim sebelum mengikuti kuliah atau bertemu pensyarah.

“Walaupun semasa pengajian PhD terp4ksa menukar tajuk tesis selepas yang pertama dit0lak namun tidak sesekali mematahkan semangat saya untuk terus menamatkan pengajian.

“Sepatutnya empat tahun sahaja tetapi diseb4bkan penularan w4bak pend3mik dan tukar tajuk tesis menyebabkan saya perlu mengharungi selama

lapan tahun sebelum berjaya menamatkan pengajian peringkat PhD,” katanya ketika ditemui di Bilik Media UPSI, dekat sini.

Katanya, sebelum menyertai Angkatan T3ntera Malaysia (ATM) dan kemudian k0mando, dia adalah seorang d0ktor perubatan di salah sebuah hspitaI selepas tamat Ijazah Sarjana Muda D0ktor Perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Bapa kepada empat orang anak yang berumur 32 hingga 40 tahun menerima PhD daripada Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim yang juga Canselor UPSI, semalam.

Beliau berkata berkat sokongan daripada isteri, Ramlah Abdullah, 67, dan anak-anak menjadi sumber inspirasi kepadanya untuk mencipta kejayaan peribadi walaupun usia sudah bergelar wrga emas.

Sementara itu, Ramlah berkata sejak zaman bujang lagi suaminya memang seorang ulat buku sehingga selepas berk4hwin, malah sekarang pun masih gemar membaca pelbagai buku.

Katanya, semangat suaminya dalam mengejar ilmu tiada tandingnya sehingga menjadi ikutan empat anak mereka yang ke semuanya turut berjaya tamat belajar di menara gading.

“Selepas ini, insya-Allah masa yang ada akan digunakan untuk mendalami ilmu akhir4t pula dan saya berharap kejayaan suami saya ini dapat memberi inspirasi dan m0tivasi kepada golongan muda hari ini.

“Saya rasa bersyukur dan bertuah atas kejayaan suami kerana di samping belajar , dia tidak pernah meng4baikan t4nggungjawab sebagai suami dan bapa sehinggalah anak-anaknya juga berjaya dalam pelajaran malah kehidupan,” katanya.

Sumber : HarianMetro