Apa Nak Bu4t Jika Tengah S0lat Di Hjung-Hujng Waktu Tib4 Tiba Azan Berkumandang?

SITUASI setiap 0rang tidak sama. Walaupun kita mungkin duduk di dalam satu rumah yang sama, namun rutin atau urusan yang dilakukan pastinya berbeza.

Begitupun, sebagai 0rang Islam, kita tetap berk0ngsi kewajipan yang sama iaitu solat fardu lima waktu. Sesibuk mana pun, ibadah itu tetap wajib dikerjakan sekalipun sese0rang itu sedang s4kit atau berkelana.

Apa yang membezakannya adalah masa sese0rang menunaikan kewajipan berkenaan apabila masvknya waktu.

Kadangkala ada sebab tertentu yang menyebabkan sese0rang itu terlewat. Tid4k kiralah sama ada ia disebabkan urusan sendiri atau berhadapan situasi darur4t yang menyeb4bkan mereka terlewat untuk menunaikan solat.

Situasi di luar jangka.an ataupun sudah dijangka itu pastinya akan menyebabkan mereka menunaikan solat pada hujung waktu. Contohnya, solat Asar pada waktu hampir-hampir hendak masuk Maghrib.

Bagaimanakah status solat berkena.an yang dilakukan pada penghujung waktu dan kemudian terdengar azan solat waktu berikutnya ketika sedang menunaikan kewajipan berkena.an?

Jangan gelabah atau berhentikan solat tersebut. Teruskan sahaja solat tadi.

Ini kerana jika kita sempat melakukan sebahagian aktiviti solat pada waktu sembahyang itu sendiri, kita telah mendapat keseluruhan solat berkena.an walaupun telah masuk waktu sembahyang yang lain.

Perkara itu ada dijelaskan dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W yang mana baginda bersabda: “Barang siapa yang sempat melakukan satu rakaat Subuh sebelum terbitnya matahari,

maka sesungguhnya ia sudah dapat keseluruhan Subuh dan barang siapa yang sempat satu rakaat pada solat Asar sebelum terbenamnya matahari, maka dia telah mendapat keseluruhan Asar.” (Sahih al-Bukhari).

Alangkah bagusnya jika kita dapat menunaikan solat pada awal waktu. Terasa tenang dan tenteram hendak menghadap ALLAH SWT.

Tidak adalah kita terkejar-kejar dan tergopoh-gapah mahu mengejar waktu kerana khuatir ia akan tamat.

Biasakan diri kita untuk melakukan solat tepat pada masanya kerana ia antara amalan yang paling dicintai oleh ALLAH SWT.

Ketahuilah, Rasulullah SAW pernah ditanyakan tentang amalan yang paling dicintai oleh ALLAH.

Lalu, baginda SAW bersabda: “Solat pada waktunya.” Dia (perawi) bertanya lagi kemudian apa, jawab baginda: “Berbuat baik kepada ibu bapa.” Dia bertanya lagi kemudian apa, jawab baginda: “Jihad pada jalan ALLAH SWT.” (Sahih al-Bukhari)

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah

Sumbar; LAKAR MEDIA