Wrga Emas Ini Diami Pondok Tanpa Dapur Dan T4ndas “Saya Tak Mahu Susahkan Anak-Anak”

Sambil jari-jemari berk3dut seribu dim4mah usia menges4t air matanya, wanita itu berpaling dan mer3nung ke arah sebuah p0ndok us4ng tnpa tandas berhampiran

muara sungai di Kampung Pauh 100 yang menjadi tempat tinggalnya sejak 15 tahun lalu selepas kemat1an suami tercinta.

“Walau sed1h macam mana sekalipun, saya tidak mahu menyus4hkan anak-anak,” Iuah seorang ibu tungg4I, Rabiah Jusoh, 70, di Pantai Geting di sini.

Menurutnya, p0ndok yang terletak bersebelahan rumah anak bongsu lelaki berusia 34 tahun dibina dengan kudr4tnya sendiri menggunakan kayu-kayu terp4kai yang dikutip di sekitar kampung.

“P0ndok ini ada sebuah bilik, ada ruang tamu yang digunakan untuk semb4hyang tetapi tidak ada dapur atau tndas. Kalau hendak mandi, hanya di luar rumah dengan air paip yang disambung dari rumah anak.

“Cuma untuk lepas ‘hajat’, saya gaIi t4nah dan kambus selepas selesai. Kehidupan saya terlalu sed1h tetapi saya tidak mahu tinggaI

bersama anak-anak kerana mereka pun bukan orang senang,” katanya sambil mn4ngis ketika lawatan Pertubuhan Amal Kebajikan Cempaka.

Lu4h Rabiah lagi, bumbung zink p0ndoknya yang s3nget dan hampir reb4h itu juga berlub4ng di segenap ruang.

Katanya, dia juga pernah terkena zink rumahnya yang diterb4ngkan r1but namun bernasib baik terselamat.

“Kalau hujan dan r1but terlalu kuat, p0ndok akan bergeg4r macam nak r0boh. Saya akan menyel4matkan diri ke rumah rakan berhampiran.

“Saya ada empat anak berusia 34 sehingga lewat 40-an, semua sudah berkeluarga. Anak sulung lelaki mningg4I dunia dua minggu lalu,

seorang lagi anak lelaki lumpvh kerana penyak1t angin ahm4r dan dib4ntu anaknya menjual kuih, sementara yang bongsu lelaki seorang nelayan,” katanya.

Ceritanya lagi, dia meny4ra kehidupan dengan mengambil upah membersihkan ikan bilis dengan bayaran RM1 setiap sekilogram dan mampu menyiapkan sebanyak 30 kilogram seminggu mengak1batkan kulit jarinya menggeIup4s.

“Baru-baru ini ada yang hantar kayu untuk b4ntu baiki p0ndok ini tetapi tidak mencukupi. Saya pula tidak ada duit untuk membeli lebihan kayu.

“Tanah ini dibeli dengan harga RM10,000, namun masih berbak1 hvtang RM5,300,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Amal Kebajikan Cempaka Merah, Che Norhayati Mohamed berkata, pihaknya akan memb4ntu menguruskan

keperluan harian Rabiah dan mendapatkan tambahan kayu yang diperIukan untuk membina rumah kepada wrga emas berkenaan.

Sumber : HM