Ustazah Asma Hiking Mengenakan Pakaian Jubah , Uj1 Stamina Dan Nikmati Keindahan Alam .

Hiking pakai jubah. Mungkin nampak pel1k bila seseorang itu tidak mengenakan pakaian sukan ketika bersenam, apatah lagi yang suka aktiviti hiking dengan keadaan tempat yang tidak kurang cur4m dan sebagainya.

Pernah juga sebelum ini vir4l dan mempertikaikan tentang seorang nenek dan juga penceramah bebas yang berhiking dengan berpakaian jubah. Walaupun berjubah tapi tetap mengenakan seluar longg4r di dalamnya.

Hakikatnya, tidak perlu mempersoalkan tentang semua ini, yang penting keselesaan oleh orang yang memakai dan cara sese0rang itu memanfaatkan aktiviti riadah ini.

Antara perkongsian dari Dzuriasikim Dzulkefli yang melalui pengalaman menarik bersama Ustazah Asma’ Harun, berhiking sambil berkongsi ilmu.

Menariknya, Ustazah Asma’ Harun nampak comel dengan pemakaian jubahnya (bahagian dalam memakai seluar yang longg4r untuk keselesaan) dan berkasut sukan.

“Macamana Nak Menegvr Kesil4pan Orang Tanpa Terasa H4ti? Kuatkan Hati Doa Berterusan” Ustazah Asma’

Hiking Pakai Jubah, Ustazah Asma’ Beriadah Sambil Berkongsi Ilmu
Saya kongsikan sebahagian dari gambar-gambar indah untuk dijadikan kenangan

manis yang sempat dirak4mkan di sepanjang aktiviti hiking bersama Ustazah dan Team serta beberapa sahabat saya semalam.

Sebenarnya, ada terlalu banyak gambar dan video yang diambil. Bermula dari susur naik sehinggalah ke waktu pulang, perbualan kami penuh dengan pengisian buat kami sendiri dan rakan-rakan.

Saling bertukar ilmu. Saling berbicara. Ketawa bersama. Di samping beriadah.

Dengan izin Allah, liputan (coverage) di sepanjang perjalanan adalah sangat baik. Jadi team media Ustazah Asma dapat buat siaran live. Dan pend4kian ini telah “diikuti” bersama oleh beberapa ribu orang yang menonton.

Ada penonton yang telah menonton dari awal sehingga perjalanan kami selesai. MasyaAllah. Kata mereka…. Seolah turut mendaki bersama.

Berada di dalam hutan kecil di tengah kota begini, adalah cukup mendamaikan. Kita akan berjumpa dengan banyak pokok-pokok besar yang terjaga dengan baik di hutan.

Tanpa perlu disiram setiap hari, namun ia semua tetap subur. Tanpa perlu dibaja, namun tetap segar. Begitulah ku4sa Allah.

Nikmati Keindahan Alam, Comel Sangat!(Sedangkan pokok-pokok yang kita tanam di rumah walau dibaja dan disiram pun ada yang tidak bert4han).

Uji Stamina Dan Kecerg4san
Masuk ke hutan begini bukan hanya untuk menguji stamina juga kecergasan diri, tetapi untuk menikmati suasana alam semulajadi yang indah.

Kemudian menikmati matahari terbit di sebalik pohon-pohon sehingga menghasilkan cahaya yang begitu cantik untuk ditatapi. Kita dapat menghirup udara yang lebih segar.

Jauh dari pencem4ran bunyi. Yang ada hanyalah bunyi air mengalir, deruan angin dan sesekali hidupan hutan seperti kera melintas menjadi penghibur kami.

Pagi semalam kami telah bersetuju untuk memilih Bukit Kiara sebagai destinasi pertama pendakian kami. Ianya tidak terlalu suk4r untuk didaki. Namun laluan sekitar 8km itu sudah cukup untuk mengeluarkan keringat kami.

Pada permulaan rakaman video yang saya kongsikan, saya telah mer4hsiakan lokasi kami bagi tujuan kesel4matan. Apabila sudah tiba di separuh jalan, barulah kami umumkan. (Saya lakukan begini setiap kali mendaki termasuk ketika bersama sahabat lain).

Untuk waktu terdekat ini, Ustazah Asma’ Harun ada membuka bagi wanita, khususnya suri rumah untuk turut sama mengikuti program hiking bersama kami.

Kami sangat menggalakkan para wanita untuk meningkatkan penjagaan kesihatan diri dengan lebih baik dan berterusan. Pr0gram hiking begini juga sangat baik bagi “healing” dan menenangkan diri dari kes1bukan urusan harian.

Terima kasih Ustazah dan Team untuk pengalaman yang manis ini. Semoga kita dapat beraktiviti bersama lagi nanti.

Terima kasih kepada sahabat-sahabat hikers saya, Faz, Kapten Elman, TJ, Kak Rita dan Datin Eliza yang menemankan kami. Juga bagi foto-foto yang cantik ini.

Sumber: gm