Ustaz Kazim Elias Kongsi 4 Pvnca Mengapa Perkahw1nan Tidak Bahagia. Punca Ke-3 Tu Yang Ramai Orang Buat Namun Tidak S3dar

Sering kita baca pelbagai mas4Iah rumah t4ngga berl4ku kepada ramai pas4ngan suami isteri yang dikongsikan di laman sosi4l. Yang meny3dihkan sekali apabila ianya diakh1ri dengan pencer4ian sehingga anak-anak yang tidak berd0sa menjadi mngsa.

Namun pernahkah kita terf1kir mengapakah berl4kunya permas4Iahan ini? Adakah disebabkan du1t? Disebabkan rupa? Atau disebabkan agama semata?

Baca perkongsian daripada Ustaz Datuk Kazim Elias mengenai empat pvnca mengapa sesuatu perkahw1nan itu tidak bahagia.

Semua Benda Isteri Yang Buat
Pvnca pertama ialah seb4b semua benda isteri buat. Basuh baju isteri, kemas isteri, masak isteri. Sedangkan isteri ni cuma ditvntut untuk layan suami je.

Jadi, tak perlu ke isteri buat semua tu? Isteri solehah dia TOLONG buat kerja. B4ntu sama memb4ntu. Masing-masing kena faham erti t4nggung’jawab.

Ustaz siap cakap, semakin suami rasa senang rileks tak buat apa-apa, lagi senang dia lupa t4nggung’jawab dia. Bukanlah balik ni hang pi kabo kat laki hang “Awak, start harini saya taknak basuh baju masak apa semua.”

Tak tak.

Benda susah akan senang bila buat sama-sama. Jangan senang je bersama. Bila sus4h pas kat pas4ngan pulak. No no no…

Tak Faham Per4ngai Pas4ngan
Pvnca kedua sebab kita tak faham PER4NGAI pas4ngan masing-masing.

Nak jaga laki ni senang je bak kata Ustaz Kazim.

*Bagi makan kenyang-kenyang. Zahir dan b4tin. Semoga segalanya dikira ibadah. Aamiin ya Rabb.

*Mana suami tu pergi, ikut ! Hahaha…

Selagi hang boleh ikut, ikut.

Tidak R3dha Dengan Pas4ngan
Pvnca ketiga sebab kita TAK R3DHA itu pas4ngan kita. Ramai orang hanya menghargai seseorang lepas seseorang tu mn1ngg4I.

So tak best la nak tunggu laki ke bini hang m4ti pastu baru nak cakap, “takde yang sama macam laki/bini aku dulu.” 😢

Kita memang takkan kenal pas4ngan kita selagi kita tak share serumah, sekatil, sebantal dengan dia. Hat mak pak dia pun takkan kenal dia sedalam kita kenal dia. Sebab tu kabo, bini lagi kenal laki dia dari mak dia kenal dia.

Tapi orang bijak, lelaki soleh, wanita solehah akan selalu meng4nggap bahawa pas4ngan itu adalah ANUGERAH.

Ada pas4ngan tu, bersyukur. Sebab ada ramai lagi yang masih Allah tak k4bulkan doanya untuk berpas4ngan. Jadi, bersyukurlah.

Bukan senang zaman sekarang, nak dapat pas4ngan yang solat, yang mengaji, yang nafk4h tak cul4s apa semua. Jadi kalau kita dapat pas4ngan hat gitu, belajar mengh4rgai walaupun dia tak cantik ke bor0i ke apa.

Hat bor0i, tak lawa, tak comey ke apa, kat situ Allah nak uj1 kita, siapa antara kita yang paling BERTAQWA. Memilih yang beragama, meng4tasi segalanya.

Tidak Berusaha Meny3nangkan Pas4ngan
Yang last sekali, pvnca dia ialah bila seseorang tu tak jadi yang saling menyenangkan. Ye, belajar jadi seorang yang menyenangkan pas4ngan masing-masing.

Kalau pas4ngan kita suka sekian-sekian, so kita usahalah untuk memberi sekian ataupun lebih. Yang p3nting usaha ye, yang lain tu biar Allah yang t3ntukan. Insyaa Allah.

Ustaz Kazim ada share lagi, musib4h ni dia mai dalam 3 bentuk :

UJ1AN
Kalau kita rasa dalam kahw1n ni asyik musib4h je, meh kita tengok hat tiga ni. Mana satu sebenarnya yang Allah nak tunjuk.

Yang uj1an tu adalah untuk orang-orang beriman. Dia bagi contoh, Asiah yang solehah bersuamikan Fir4un yang z4Iim. Tu uj1an untuk dia.

Hat yang Allah uji seseorang tu soleh solehah, solat tak tinggal, mengaji tak miss, pu4sa penuh tapi bertahun-tahun tak dapat anak. Itu uj1an namanya.

Dan uj1an ini tak lain adalah untuk angk4t darjat taqwa dan iman kita lebih tinggi. Bersabarlah dan bergembiralah dengan uj1an Allah bagi.

T3GURAN
Yang kedua, musibah yang mai dalam bentuk tegur4n. Yang ni Allah hantar seb4b Allah nak t3gur suruh kita balik semula kepada kebaikan.

Contoh, kita dok leka k3jar du1t sana sini, kaya sana sini, papppp Allah bagi accid3nt. Takleh dah carik pvnca rezeki. Tu t3guran namanya. Mungkin kita solat tak khusyuk. Kita buat ibadah tapi banyak cul4snya.

Jadi, Allah nak j3ntik sikit nak bagi t3guran. Nak bagi kita kembali balik pada Dia. Jadi, jangan mel4tah dok meng4ta Allah. Allah tak buat benda sia-sia.

B4’LA
Yang last pulak mus1bah ni mai dalam bentuk b4Ia atau 4zab.

Dalam kahw1n ni, kalau kita nak ketenangan, kita kena belajar untuk R3DHA. R3dha apa yang Allah bagi. R3dha itu pas4ngan kita. R3dha atas segala uj1an Allah.

Kalau satu d3tik nanti Allah uji takde rezeki jodoh panjang, takde rezeki nak bersama.

“Kalau masih mampu, pegang elok-elok, kalau tak mampu, lepaskan elok-elok.”

Selalulah belajar untuk cur1 hati suami/isteri. Belajar r3but segala pahala yang Allah nak beri dalam perkahw1nan. Belajar jadi orang yang tamak pahala..

InshaaAllah, rumahtangga sakinah, till jannah…

Sumber : Viral Oh Viral