“Sebelum Ni Dia Tak Macam Tu” Terlalu Rindukan Ayah , Ibu Bvntu Si Abang Peluk Baju , Adik Pula Mn4ngis Ajak Ke Kvbur.

Video memaparkan dua beradik sedang men4ngis kerana merindui arwh bapa mereka ternyata mengundang seb4k dalam kalangan net1zen.

Dalam video itu, Nur Syazkhalisha Amanda, yang berusia tiga tahun menyatakan hasrat untuk menziarahi pus4ra, manakala abangnya Muhammad Syazkhalish Amsyar, 6, pula ‘berdamping’ dengan baju kegemaran arwh.

Menurut Nur Ain Atiqah Zaini, suaminya, Syawal Ahmad Basari mningg4l dunia pada 26 April 2022, lima hari sebelum umat Islam di Malaysia meraikan Hari Raya Aidilfitri.

Ketika dihubungi mStar, wanita berusia 27 tahun itu turut bercerita mengenai kr0nologi kejadian serta perkembangan terkini dia dan anak-anaknya.

“Arwh mningg4l ketika penghujung Ramadan tahun lepas. Dia merupakan pemandu lori. Arwh terb4bas dekat Kuala Lipis. Dalam pukul 10 pagi, bos dia yang maklumkan mengenai kemal4ngan kepada saya.

“Saya hubungi semua hspital kawasan sana tapi tiada jawapan. Akhirnya saya hubungi balai p0lis, baru dapat tahu suami dah mningg4l. Arwh akhirnya dikebum1kan di kampungnya di Tapah, Perak,” ujarnya yang menetap di Sri Kembangan, Selangor.

Cha sebut nak pergi kvbur. Pada masa sama, si abang pula ambil baju arwh buat peluk. Baju tu arwh selalu pakai.

Senang disapa Ika, dia berkata anak bongsunya yang dipanggil Cha kerap men4ngis kebelakangan ini kerana terlalu merindukan arwh.

Baru-baru ini dia turut memuat naik video memaparkan dua anaknya yang sedang men4ngis sehingga ia meraih lebih setengah juta tontonan di aplikasi TikT0k.

“Sebelum ni dia tak macam tu. Tapi kebelakangan ini anak bongsu saya kerap men4ngis. Hari-hari dia men4ngis nak pergi ke kvbur. Kali terakhir kami ziarah kvbur pada Disember tahun lepas. Kvbur di Tapah. Kami pula di Sri Kembangan.

“Masa dia men4ngis hari tu, saya rak4m video. Kebetulan Cha sebut nak pergi kubvr. Pada masa sama, si abang pula ambil baju arwh buat peluk. Baju tu arwh selalu pakai.

“Saya saja la kongsi video tu. Tak sangka vir4l. Tapi bila baca komen-komen net1zen, saya jadi lagi sed1h sebab ramai rupanya yang senasib dengan kami,” ujarnya yang mendirikan rumah tangga pada 2016.

Bercerita lanjut, Ika meng4kui kehidupannya berubah sepenuhnya selepas kem4tian suami memandangkan dirinya hanyalah suri rumah sepenuh masa.

Lebih p1lu, Ika juga berdepan masal4h kesihatan ment4l akibat tekanan daripada kejadian yang mem1lukan dalam hidupnya itu.

“Lepas suami mningg4l, hidup kami berubah sangat-sangat. Sebelum ini saya tak kerja, saya hanya suri rumah. Bila dia dah tak ada, saya bekerja sebagai admin, anak pula hantar kepada peng4suh.

“Tapi saya dah berhenti kerja. Saya ada m4salah kesihatan sikit. Saya kena anxiety dan depr3si sehingga kena rujuk psiki4tri. Sekarang saya bergantung kepada ubat. Kalau tak, saya akan jadi str3s dengar anak men4ngis.

Kali terakhir mereka menzi4rahi kvbur arwh bapa adalah pada Disember tahun lepas.

“Saya juga pernah tak boleh tidur sampai tiga hari. Jadi shaking tak boleh tidur sampai kena makan ubat tidur. Kalau tak, otak saya akan terus berfikir.

“Sekarang kami hanya bergantung kepada duit Pertubuhan Kesel4matan Sosi4l (Perkeso), dapat RM1,700 sebulan,” kata Ika yang mer4ncang untuk kembali bekerja tidak lama lagi.

Mengenai sambutan Aidilfitri tahun ini, Ika memberi bayangan bahawa mereka sekeluarga akan melalui situasi sama seperti Hari Raya tahun lalu.

Kata Ika, sambutan Aidilfitri seolah-olah kurang seri selepas kem4tian suaminya tahun lalu.

“Raya tahun lepas, kami langsung tak buat persiapan apa-apa. Arwh mningg4l lima hari sebelum raya. Sepatutnya kami nak pergi beli-belah dengannya. Tapi tak sempat.

“Dia mningg4l ketika trip kerja terakhir sebelum cuti raya. Memang dah rancang nak keluar membeli selepas dia pulang. Raya tahun ni pun saya tak tahu lagi macam mana,” ujarnya seb4k.

Sumber:Mstar