Saya selalu lihat video wanita memandu treler di TikT0k dan ketika itu terfikir kalau mereka boleh, “kenapa saya tidak boleh melakukan perkara sama”

Masai: “Saya selalu lihat video wanita memandu treler di TikT0k dan ketika itu terfikir kalau mereka boleh, kenapa saya tidak boleh mel4kukan perkara sama,” kata Siti Hajar Mat Kasa.

Siti Hajar, 36, adalah pemandu treler yang menghantar barang hampir seluruh semenanjung Malaysia sejak enam bulan lalu.

Wanita itu juga selalu berkongsi videonya memandu kenderaan berat itu di TikT0k dan mendapat perh4tian warga aplikasi sosi4l itu.

Ibu kepada dua anak lelaki berusia empat dan tujuh tahun itu berkata, dia mendapat lesen E penuh Februari lalu, namun sudah belajar memandu kenderaan berat itu sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, semua itu dilakukan kerana minat dan mahu mencabar keupayaan diri selain mahu merealisasikan impian memiliki kediaman sendiri.

“Sebelum ini saya berniaga pencuci mulut yang dihasilkan dan dihantar sendiri selama lima tahun secara kecil-kecilan. Saya mencari kerja baharu yang ada penyata gaji kerana berhasrat membeli rumah sendiri.

“Itu yang mendorong saya memilih kerjaya pemandu lori. Saya mulanya ikut rakan untuk belajar cara memandu, turun dan naik bukit dan di selekoh.

Lesen memandu lambat diperoleh sebab Perint4h Kaw4lan Pergerakan (PKP),” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Siti Hajar berkata, treler yang dipandunya ketika ini adalah yang ketiga yang mana dua kenderaan berat terdahulu adalah jenis kontena dan hanya menghantar barang dari pelabuhan ke sekitar Johor serta selatan ke utara sahaja.

Katanya, sekarang dia membawa pelbagai muatan barang seperti makanan dan kayu ke seluruh Semenanjung kecuali Terengganu.

“Ironinya kerjaya ini menc4bar walaupun orang melihat kami berkerja secara santai tetapi kami perlu men4han mata untuk perjalanan yang jauh lebih 200 kilometer (km) sehari,

tidur pun di tepi jalan atau di hentian rehat, makan pun kadang-kadang tak sempat.

“Pada mulanya memang agak suk4r nak pandu kenderaan berat tetapi selepas kita tahu cara yang betul itu tidak menjadi mas4lah asalkan kita ada keyakinan serta keber4nian,” kata anak jati Kampung Cahaya Baru, di sini.

Menurutnya, kenangan tidak dilupakan apabila pernah dim4rah kerana mengambil masa lama untuk membuat pusingan U, dipertikaikan keupayaan memandu kenderaan berat, selain pernah dipuji kerana berani memandu treler.

“Ada juga yang terkejut kerana mereka ingatkan lelaki yang pandu dan saya juga kadang-kadang ada memakai baju kurung ketika ketika pulang menghantar barang sebab kurang sibuk dan tetap memakai seluar panjang di dalam kain.

“Sebelum ini, ibu bapa juga tak benarkan saya memandu treler, malah mereka minta saya cari kerja lain tetapi akhirnya bersetuju. Pada saya ini usaha saya mencari rezeki halal,” katanya.

Mengenai perkongsiannya di TikT0k, Siti Hajar berkata, dia hanya mahu menyimpan kenangan dan bukan menunjukkan keupayaan memandu kenderaan berat itu.

“Sebenarnya sudah ramai kaum hawa memandu kenderaan berat dan ia bukan perkara baharu. Saya juga bukan mahu menunjuk boleh menjadi seperti lelaki sebaliknya hanya mencari rezeki halal,” katanya.

Sumber:HM