Saya Mintak Maaf Seb4b Pinjam Duit Tabung Masjid RM7.85 , Dah 3 Hari Saya Tak Makan.

Kisah yang ingin dikongsikan ini sebenarnya pernah tul4r beberapa tahun yang lalu. Bukan sahaja mendapat perh4tian warg4net, malah beberapa pih4k turut terpanggil untuk memb4ntu.

Ak1bat desakan hidup, seorang penuntut sebuah kolej telah ‘mencu ri’ duit di dalam tabung yang dipercayai tabung masjid milik kolej berkenaan berjumlah RM7.85.

Apa yang membuat ramai berasa seb4k adalah, individu terb4bit telah meninggalkan nota mengambil duit berkenaan akib4t kel4paran selepas beberapa hari tidak makan, malah berjanji akan memulangkannya semula.

” Assalamualaikum semua, saya pinj4m duit tabung masjid RM7.85. Maaf saya dah tiga hari tak makan seb4b saya tiada duit. Insyaallah dalam masa terdekat saya akan ganti balik.

” Saya sal4h seorang penuntut kolej ini, terima kasih. Semoga Allah merahmati anda semua. Doakan saya kuat.” tulis individu terb4bit.

Rata-rata warg4net berasa cukup terk3san dengan keperltan hidup yang dialami penuntut terb4bit, malah ada yang tidak menjangka apa yang berl4ku itu benar-benar terjadi dalam masyarakat kita.

Seorang individu telah tampil berkongsi pengalaman serupa yang terjadi kepadanya ketika bergelar mahasiswa yang telah membuka mata orang ramai.

” Hiin4nya rasa bila xberduit..

” Kisah kes3mpitan duit pasti ramai yg mel4luikan? Tambah-tambah zaman tengah belajar dulu. Saya dulu-dulu zaman belajar pernah beberapa kering terus duit di poket.

Roomate pun sama jugak. Maka meloponglah kami berdua mengenang perut yg berkeroncong minta diisi.

” Pergi ketuk bilik sebelah, mengenangkan member-member sebelah orang berada. Mintak pinjam duit, bukan banyak pun. Rm10 jer nak buat beli makanan.

Tapi kena tolak ment4h-mentag. Masa tu rasa terh1na sangat-sangat. Terus set dalam h4ti, sampai m4ti pun aku takkan cari kau untuk pinj4m duit!

” Balik ke bilik,gotong royong dengan roomate, angkat tilam,buka laci, cari bawah katil kot kot ada syiling-syiling yang j4tuh. Jumpa beberapa keping,

kalau jumpa syiling yg besar (50 sen) rasa gembira yg amat. Total yang jumpa ada la dekat rm3. Pergi kedai mamak beli sebungkus nasi lauk sardin,nasi lebih,balik bilik kongsi berdua.

” Selamat untuk tenghari tu,masih ada beberapa hari sebelum masuk elaun. Hari-hari seterusnya kami survive dgn makan tebu dan minum air jer.. Nasib baik warden asrama tanam tebu kat bawah, boleh kami yang tak berduit ni tumpang rembat bila kel4paran.

” Kej4dian yang sama berulang berkali-kali sepanjang zaman kami belajar. Meminjam dengan kawan sebelah? Tidak sesekali! Cukuplah sekali rasa terh1na itu terp4lit dimuka ini.

” Cikgu-cikgu mesti banyak pengalaman kesempitan wang kan? Namun setakat ni tak pernah lagi saya ambik duit masjid, tapi budak ni bagus. Jujur dan ambil hanya untuk lepas makan minum jer.

” Wang bukan buleh bawa m4ti pun, tapi kalau tanpa wang terasa amat h!nanya diri meraih simp4ti orang..”, akhiri individu tersebut yang kini bergelar seorang guru.

Diharapkan perkongsian ini dapat membuka mata kita semua supaya sentiasa cakna terhadap masyarakat sekeliling dengan sentiasa menghulurkan b4ntuan kepada mereka yang memerlukan.

Sumber : bm.cari.com dan FB Muslim Volunteer