Keturun4n Mahsuri Ke-7 Kembali Ke Langkawi ,Kecantikannya Menjadi Bualan Ramai ,Namun Adakah Benar Dari Keturun4n Yang Ke-7?

Rakyat Malaysia umumnya pasti mengetahui kisah lagenda Mahsuri yang menjadi asas kepada sejarah tanah Langkawi, Kedah.

Selain daripada menjadi tempat pilihan pelancong kerana pantainya yang cantik dan popular, Langkawi juga terkenal kerana kisah lagenda mengenai sump4han Mahsuri.

Terbaharu, kehadiran waris ketujuh mahsuri telah menarik perhatian orang ramai, terutamanya kecantikan beliau.

Menurut lap0ran Harian Metro, Wan Aishah Wan Nawawi, berusia 37 hadir ke Kedah untuk menghadiri Pertandingan Pakaian Klasik sempena Hari Mahsuri.

“Setiap kali saya datang ke Langkawi, tempat pertama yang saya akan lawati adalah Makam Mahsuri. Saya berasa seperti pulang ke rumah setiap kali ke Makam Mahsuri,”

Melihat kepada komen-komen di bahagian TikTok Utusan Malaysia, kebanyakan netizen memuji kencantikan rupa paras waris mahsuri ini.

Sebahagian pula tidak menyangka bahawa cerita mahsuri itu benar dan bukannya dogeng.

Wan Aishah, waris ketujuh Mahsuri kembali ke Langkawi
Untuk rekod, Wan Aishah dikatakan telah menamatkan sump4h tujuh keturunan Mahsuri ke atas pulau tersebut selepas dibv nuh angkara fitn4h.

Pulau legenda itu juga mendapat status pulau bebas cukai setahun selepas Wan Aishah dilahirkan pada 1986.

Sementara itu, Nasaruddin turut menyatakan kehadiran waris Mahsuri ke program itu dapat membantu merancakkan lagi industri pelancongan di situ.

Lagenda Sump4han Mahsuri

Wan Aishah, waris Mahsuri kembali ke Langkawi
APABILA mahsuri difitn4h bermuk4h dengan seorang lelaki, seterusnya dis3ksa seperti diceritakan dalam legenda terkenal Langkawi,

wanita itu melafazkan kalimah yang akhirnya dikenali sebagai `Sump4han Mahsuri’ sehingga kini.

Dalam bait sump4han itu, dinyatakan bahawa disebabkan kez4liman terhadap dirinya, maka Mahsuri berdoa supaya Allah SWT menjadikan Langkawi tidak aman dan makmur bagai `padang jarak padang tekukur’ selama tujuh keturunan.

Kisah sump4han dipercayai berlaku penghujung abad ke-19 itu amat terkenal di negara ini, malah dijadikan filem dan diceritakan pula kepada generasi baru untuk diwarisi sebagai warisan sastera dan budaya masyarakat.

Akan tetapi, pasti terdetik dalam kalangan segelintir penduduk akan kesahihan cerita berkenaan. Adakah sump4han itu benar-benar berlaku?

Menurut pengkaji sejarah Mahsuri, Saidin Mat Isa, 63, beliau yakin sump4han Mahsuri benar-benar berlaku.

“Suatu ketika duhulu, suku daripada kawasan darat Langkawi memang seperti gurun atau padang jarak padang tekukur. Kawasan itu tak banyak pokok dan tiada rumput tumbuh, sebaliknya dipenuhi pasir putih.

“Hanya selepas 1960-an baru pasir putih semakin hilang dan rumput mula tumbuh. Mungkin sebab sump4han sudah tamat,” katanya yang menetap di Kampung Nyior Chabang.

Katanya, Langkawi membangun sekitar 1970-an dan ketika beliau kecil iaitu kira-kira 60 tahun lalu, pulau itu amat mundur bagaikan pedalaman terpencil.

Minat menyebabkan Saidin mengkaji sejarah Mahsuri sejak remaja dengan mendapatkan maklumat daripada cerita penduduk lama selain meninjau lokasi bersejarah di pulau itu.

Malah, keluarga beliau turut memiliki hubungan `bau-bau bacang’ dengan keturunan Mahsuri.

Beliau bagaimanapun berkata, terdapat maklumat dikumpulnya berbeza dengan versi kisah Mahsuri seperti diketahui umum.

Antaranya, Saidin mend4kwa sump4han Mahsuri sebenarnya tamat lebih awal iaitu sebelum negara merdeka dan Wan Aishah yang diuar-uarkan sebagai keturunan ketujuh Mahsuri sebenarnya keturunan kesembilan.

Berdasarkan kisah diceritakan kepadanya, Saidin berkata bapa Mahsuri bernama Pandak dan berasal dari Indo nesia, manakala ibunya seorang C1na bernama Mak Yah.

Dari Indonesia, Pandak dan Mak Yah berhijrah ke Tongka di selatan Thailand seterusnya ke Langkapuri (nama lama Langkawi).

Katanya, ketika di Langkawi, Pandak dan isterinya membel4 budak lelaki berusia 12 tahun untuk memb4ntu mengusahakan tanaman padi huma dan jagung.

“Ketika budak lelaki ini mengusahakan tanaman, gagak kerap memakan hasil tanaman. Kemudian datang seorang tua yang mungkin wali Allah menyuruh budak itu meIontar serampak ke arah burung terb4bit.

“Selepas terkena lontaran, gagak itu berubah menjadi emas. Sejak itu, Pandak menjadi senang,” katanya.

Ceritanya lagi, ketika Mak Yah meng4ndungkan Mahsuri, Pandak dikatakan membv nuh budak lelaki terb4bit dipercayai untuk mengel4kkan orang ramai mengetahui bagaimana dia menjadi kaya.

Selepas membv nuh budak lelaki itu, Pandak pulang ke rumahnya dan mendapati isterinya tertidur. Akan tetapi, dia mendengar suara dari perut isterinya.

Suara yang dipercayai daripada anak dalam k4ndungan Mak Yah memberitahu bahawa suatu masa nanti, dia akan difitn4h dan dibu nvh sebagai baI4san `hutang d4rah dibayar da4ah’ lantaran Pandak membv nuh budak lelaki terb4bit.

Tidak lama kemudian, Mahsuri dil4hirkan pada malam lailatulqadar.

Keesokannya, keluarga berkenaan mendapati ada sebilah t0mbak di sisi bayi mereka. Pandak bermimpi bertemu seseorang yang memintanya menyimpan t0mbak berkenaan dengan baik.

Mahsuri kemudian membesar sebagai gadis cantik dan dik4hwinkan dengan Wan Darus sehingga memperoleh seorang anak perempuan.

Ketika itu, Menteri Besar Langkasuka (nama lama Kedah) iaitu Datuk Pekermajaya mlawat Langkawi dan terpikat dengan Mahsuri.

Datuk Pekermajaya mengar4hkan Wan Darus keluar memer4ngi l4nun di perairan Kedah supaya dia dapat mengg0da Mahsuri. Bagaimanapun Mahsuri enggan melayan niat j4hat itu.

Datuk Pekermajaya kemudian memasang per4ngkap. Beliau meminta hulubalangnya memberitahu Deramang iaitu sepupu Mahsuri yang datang dari Indo nesia supaya ke rumah wanita itu kononnya selepas diminta Mahsuri.

Apabila Deramang ke rumah Mahsuri, mereka dikepung penduduk kampung selepas difitn4h mengadakan hubungan suI1t.

Deramang melarikan diri tetapi berjaya ditngk4p dan dibv nuh serta dikv burkan di kawasan Batu Asah manakala Mahsuri diser3t ke kawasan Padang Mat Sirat.

Datuk Pekermajaya memberi pilihan sama ada Mahsuri berk4hwin dengannya atau dis3ksa dan dibv nuh.

Mahsuri menentang menyeb4bkan dia dis3ksa tetapi cubaan membv nuhnya gagal. Mahsuri akhirnya memb0corkan r4hsia yang dia hanya boleh dibv nuh

dengan t0mbak sakti yang disimpannya. Mahsuri kemudian berdoa dengan `sump4hannya’ sebelum dibv nuh.

“Sesuatu yang p3lik berlaku apabila d4rah Mahsuri terapung seperti awan dan hil4ng di udara serta tidak menitik di tanah,” kata Saidin.

Beliau berkata, kisah Mahsuri turut berkait dengan kemerdekaan negara apabila Perdana Menteri pertama negara iaitu Tunku Abdul Rahman Putra al- Haj dikatakan pernah bermimpi bertemu Mahsuri.

Tunku Abdul Rahman menjadi Peg4wai Daerah Langkawi sekitar 1935 dan berusaha mencari kv bur Mahsuri. Selepas beberapa bulan berusaha, beliau menemui kv bur misteri di Ulu Melaka yang kemudian dipercayai beliau sebagai pusara Mahsuri.

“Dalam mimpi itu, Mahsuri memberitahu Tunku yang Tanah Melayu tak akan merdeka selagi ada bulan dan matahari. Dengan petua itu, maka Tunku mengadakan rundingan kemerdekaan dengan British.

Sumber : BHOnline