Masyaallah inilah lokasi 14 sahabat yang ma’ti sya’hid semasa pe’rang badar diku’burkan .

Jika kita boleh ambil tahu setiap inci f4kta tentang apa berlaku kepada bintang pujaan kita maka waj1blah kita ambil tahu juga tentang wira-wira yang telah berk0rban,

segalanya d3mi untuk kembangkan agama ISLAM hingga sampai kepada kita semua hari ini…

• Ini adalah sebidang tanah di mana empat belas Sahabat yang sya’hid dalam Per’ang Badar dikeb’um1kan. Di sekeliling luar kawasan ini banyak pokok kurma ditanam.

Selain itu, terdapat kawasan perumahan di situ. M4kam ini dikelilingi pagar setinggi 2-3 meter. Seperti mak4m Baqi di Madinah dan Mala di Mekah, di makam ini tidak ada batu n1san yang tertera nama. Hanya ada batu yang menunjukkan bahawa ia adalah ku’bur.

• Um4t ​​Islam telah menang dengan pertol0ngan Allah (ﷻ). Nabi (ﷺ) dan para sahabat berpe’rang dengan beran1 sehingga Quraisy mengalami kerug1an besar,

dan melar1kan diri dari m3dan per’ang. Mereka keh1langan 70 orang terbaik mereka dan 70 telah diambil sebagai taw4nan oleh orang Islam.

• Hanya 14 orang Islam yang sya’hid dalam pepe’rangan ini. Orang pertama yang ma’ti syah’id ialah Umayr bin al-Humam (رضي الله عنه).

• Salah se0rang sahabat paling muda dalam Per’ang Badar ialah se0rang budak lelaki bernama Umayr bin Abi Waqqas (رضي الله عنه). Dia telah keluar untuk berpe’rang.

Tetapi kerana dia baru berusia enam belas tahun, dia t4kut Nabi (ﷺ) tidak memben4rkannya menyertai ekspedisi itu. Dia cuba meng3lak dari dilihat.

Tetapi abangnya, Sa’d bin Abi Waqqas (رضي الله عنه), bertanya kepadanya apa yang dia l4kukan ? Dia menjawab “Aku t4kut Rasulullah akan mengh4ntar aku kembali apabila aku ingin pergi. Mungkin Allah akan menganu’gerahkan aku sya’hid”, jawabnya.

Itu memang berlaku. Nabi (ﷺ) memang ingin mengh4ntarnya pulang kerana dia masih kecil. Tetapi Umayr mula men4ngis. Air matanya mel3mahkan hat1 Rasulullah lalu membena’rkannya pergi. Umayr terbu’nuh dan menjadi sya’hid termuda dalam per’ang itu.

Selepas pe’rang Badar, umat Islam muncul sebagai satu b4ngsa yang kuat. Per’ang Badar adalah contoh hebat dari seja’rah yang mengaj4rkan kemenangan tidak berg4ntung pada angka atau mengumpulkan senj’ata dan peris4i,

Kemenangan datang dari Allah (ﷻ). Allah (ﷻ) menyebut dalam Surah al-Baqarah:

Berapa k3rap segolongan kecil dapat mengatas1 pasukan yang kuat dengan izin Allah. Dan Allah bersama orang-orang yang sabar. Quran (2:249)

Dah baca jangan lupa like , komen dan share ya . Terima kasih !

Jom follow kami di pages Isu Semasa .

Sumber:Sirahislam .