Makin Rancak Minta Sedar2 Dah 5K Kik1s . Wanita Ditinggalkan Kaki Hut4ng , Sebulan Terus Putus.

KES4L dengan apa telah terjadi kepada dirinya, seorang wanita berkongsi tangk4p layar perbualan bersama bekas tunang di media sosi4l.

Dia mend4kwa, lelaki tersebut sering meminjam wang daripadanya sejak mereka masih bercinta sebelum nombor telefonnya dis3kat (block) dan tidak lagi dapat dihubungi.

Berkongsi kisahnya dengan mStar, Syahira Azreen, 23, berkata dia amat menyes4l kerana sanggup membiarkan bekas tunangnya itu berhut4ng wang daripadanya dianggarkan berjumlah RM5,000.

“Mula-mula saya memang percayakan dia seb4b dia cakap nak ganti balik duit yang dipinjam. Dia pun ada guna duit saya dulu dalam RM2,500 tapi diganti balik.

“Lepas tu dia asyik minta lagi. Setiap kali pinjam tak pernah bawah RM50, mesti RM100 ke atas saja. Kalau saya tak nak bagi dia akan telefon saya berulang-ulang kali.

“Kalau saya nek4d tak layan, dia akan mesej dekat WhatsApp sampailah saya r1mas. Akhirnya saya bagi juga seb4b nak suruh dia diam,” ujarnya yang senang disapa Chaa.

Menurut Chaa yang merupakan anak tunggal dalam keluarga, semakin lama mereka menjal1nkan hubungan, lelaki itu semakin ‘rancak’ meminjam wang walaupun hut4ng terdahulu masih belum dibayar.

Chaa yang enggan berkongsi tentang pekerjaannya mend4kwa, pelbagai al4san diberikan lelaki itu ketika mahu meminjam wang malah dia sering menabur janji manis untuk membayar hut4ng itu semula.

“Sepanjang saya dengan dia, memang dia asyik berhut4ng saja. Kononnya nak beli barangan motosikal dan banyak lagi alas4n lain. Bukan sikit-sikit dia minta. Padahal gaji saya lagi rendah berbanding dia setiap bulan.

“Sebelum kami putuskan untuk bertunang dulu, dia dah bayar segala hut4ng. Jadi saya ingatkan dia okay, itu yang saya teruskan juga pertunangan kami. Tak sangka lepas bertunang lagi t3ruk.

“Masa bertunang barang hantaran pun guna duit saya. Buat makan-makan pun famili saya t4nggung. Anggaran kos majlis bertunang dalam RM2,000. Dia cuma beli cincin saja,” katanya.

Chaa merupakan anak tunggal dalam keluarga.

Tidak lagi mampu bert4han, Chaa memutuskan ikatan pertunangannya pada 3 Jun lalu, lebih sebulan selepas majlis pertunangan diadakan iaitu pada 7 Mei 2022.

Sehingga kini, Chaa yang menetap di Johor Bahru, Johor mend4kwa hut4ngnya hanya dilangsaikan sebanyak RM300 sahaja daripada jumlah keseluruhan dianggarkan RM5,000.

Malah, apabila diminta supaya segera menyelesaikan segala hut4ng, lelaki itu did4kwa mengu’gut Chaa untuk meny3kat nombor telefonnya.

“Kami memang dah tak ada hubungan apa-apa sampai hujung bulan Jun.

Nasib baiklah saya sedar awal sebelum berkahwin dengan dia.
SYAHIRAH AZREEN

“Bila saya asyik tekan minta dia bayar, dia suruh cakap elok-elok. Katanya kalau dia tak nak bayar, dia dah lama block saya. Tapi akh1rnya memang dia block.

“Saya menyes4l kenal dia walaupun sebulan saja kami bertunang. Sekarang saya dah tak boleh nak cari dia untuk minta duit seb4b dah tak boleh berhubung,” ujar Chaa lagi.

Susulan perkongsian Chaa di TikT0k, dia menyatakan bahawa video dikongsi bagi memberi sebagai kesed4ran kepada kaum wanita agar lebih berhati-hati memilih lelaki sebagai pas4ngan hidup.

Wanita ini bertunang pada 7 Mei 2022 dan putus sebulan kemudian.

“Untuk semua kaum hawa, kalau baru kenal lelaki dan dia dah mula nak pinjam duit, jangan tunggu lama lama. Tolonglah tingg4lkan dia.

“Lelaki yang baik dan bert4nggung’jawab tak akan mel4kukan perkara macam tu. Jangan kasihankan dia. Nasib baiklah saya sedar awal sebelum berkahw1n dengan dia,” ujar Chaa.

Sumber:Mstar