Laoshi Ibu Angkat Berb4ngsa Cina Titip Pesan Buat Ramhai Net1zen Rasa Sedih. “Jaga Solat”

MELAKA – Meskipun gembira bergelar mahasiswa universiti awam, namun Rohana Abdullah berat hat1 untuk berpis4h dengan ibu angkat yang menjaganya sejak berusia dua bulan selepas ditingg4lkan ibu kandungnya.

Rohana, 22, yang dijaga se0rang bekas guru berb4ngsa Cina, Chee Hoi Lan, 84, berkata, di sudut hat1nya tetap ada keris4uan kerana selama ini mereka banyak menghab1skan masa bersama selain ibu angkat semakin tva.

Menurutnya, ibu angkat yang mesra dipanggil Laoshi sempat menitipkan beberapa nasihat kepadanya sebelum mendaft4rkan diri sebagai pelajar Diploma Sains Komputer Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Katanya, Laoshi juga berp3san agar dia sentiasa berkel4kuan baik, ber4khlak murni dan menjaga solat.

“Laoshi pesan jangan lupa pada keluarga, selalu telefon dia dan belajar rajin-rajin dan jangan sia-siakan peluang yang telah diberikan untuk sambung belajar,”

katanya ketika ditemui pemberita selepas mendaftarkan diri di Kompleks Dewan Kuliah UTeM di Durian Tunggal di sini, pada Isnin.

Tambahnya, ini pertama kali dia berp1sah dengan ibu angkatnya itu dalam tempoh yang lama dan akan cuba untuk meny3suaikan diri dalam suasana baharu dikelilingi rakan-rakan peng4jian.

Rohana bersama ibu angkatnya menunjukkan kad pelajar selepas mendaftarkan diri sebagai pelajar di UTeM, Durian Tunggal di sini pada Isnin.

Rohana bersama ibu angkatnya menunjukkan kad pelajar selepas mendaftarkan diri sebagai pelajar di UTeM, Durian Tunggal di sini pada Isnin.

“Sebelum ini kami pernah berp1sah paling lama seminggu dua sahaja. Ketika itu saya mengikuti aktiviti sekolah.

“Untuk jangka masa lama, dan jarak UTeM pula jauh dari Kuala Lumpur, memang agak b3rat (berpis4h) lagipun Laoshi dah tva, tak ada sapa yang menjaganya,” katanya.

Rohana yang ayu berbaju kurung berharap dapat mencapai cita-citanya dalam b1dang yang digemari sekali gus memb4las semula jasa serta pengorb4nan ibu angkatnya.

Media sebelum ini pernah melap0rkan kisah gadis yang tul4r di media sosi4l kerana ditingg4lkan ibu tanpa kerakyatan ketika masih bay1.

Kisah hidupnya itu turut mendapat perh4tian Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Komen net1zen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Fb Isu Semasa.

Sumber: http://www.slambermedia.bbn.my/