Kawan Sekelas Kumpul Duit Belikan Kasut Sek0lah baru Untuk Rakan Yang Pakai Kasut Lvsuh Dan Terk0yak.

Seorang pelajar sek0lah menengah dari Tasikmalaya, Indnesia, menerima k3jutan daripada rakan sekelasnya apabila menerima sepasang kasut baharu.

Dalam video TikT0k yang dir4kam oleh s4lah seorang rakan sekelasnya, @rfirzl_, pelajar itu dilihat telah memakai sepasang kasut vsang dan telah k0yak.

Oleh yang demikian, mereka bersepakat untuk membuat kutipan bagi membeli kasut baharu untuk rakannya itu dengan jumlah kutipan sebanyak IDR217,000 (RM63).

Ada di antara rakan kelasnya yang memberikan wang di antara IDR2,000 (RM0.50) dan IDR50,000 (RM15). Setelah kutipan mencapai sasaran, nereka telah memblikasut baharu dan meletakkannya di bawah meja rakan sekelasnya itu.

Dengan senyuman manis, rakannya itu menerima hadiah tersebut walaupun terkejut dengan penghargaan yang diberikan oleh rakan-rakan sekelasnya itu.

Apabila menerima kasut baharu itu, semua rakan-rakan sekelas telah berkumpul bagi melihat reaksinya.

Menerusi komen dari net1zen, ramai yang memuji tind4kan rakan-rakannya ini. Walaupun masih belum mempunyai pendapatan, namun mereka sangat pr1hatin dengan rakan yang lain dan sanggup memberi w4ng tabungan mereka.

“Tabik h0rmat kepada rakan-rakan. Dan saya harap pelajar itu teruja dengan kasut baharunya,” kata seorang net1zen.

“Tabik hormat kepada semua orang yang membantu rakan mereka tanpa mengharapkan g4njaran,” kata pengguna TikTok yang lain.

“Sekarang, mereka adalah apa yang anda panggil kawan,” komen yang lain.

“Tind4kan memberi tidak pernah menjadikan sesiapa m1skin,” kata seorang lagi net1zen.

@rfirzl_

🥺@SMPN 3 Tasikmalaya

♬ original sound – maria!

Sumber:MM