Inilah Tangis4n Seorang Ibu Yang Sedang Sak1t T3ruk ” Anak Saya Sanggup Pont3ng Sekolah Demi Jaga Ibu Yang S4kit”

PETALING JAYA: Pada usia tujuh dan lima tahun, Pritib Narayanan dan kakaknya Kavya Sree terp4ksa mengh4dapi mas4lah bersaiz dewasa dalam memb4ntu menjaga ibu mereka yang uzvr.

Selepas mereka pulang dari sekolah dan tadika, mereka memastikan ibu mereka, V Thenmoli, mengambil k0ktel p1lnya, dan memer1ksa untuk memastikan dia telah dimandikan dan dituk4r serta diberi makan.

“Anak-anak saya terutama yang sulung sentiasa memb4ntu saya. Anak saya (Pritib) juga akan pont3ng sekolah untuk menemani saya ke hspital. Dia mem4kaikan saya, memegang t4ngan saya semasa kami berjalan,

dan membawa kaki saya keluar dari kereta Grab kerana saya tidak boleh mengangkatnya,” katanya dengan air mata meng4lir di wajahnya.

“Dia menjaga saya… walaupun saya sepatutnya menjaga dia.”

Sejak dua tahun lalu, Thenmoli, 40, mengalami mas4lah pern4fasan, diab3tes dan ob3siti, serta sukar bergerak.

Dia sentiasa memerlukan oks1gen dari t4ngki untuk memb4ntunya bern4fas.

Dipercayai dia mengalami pulm0nary emb0lism, gngguan pemb3kuan d4rah yang menjejaskan aliran drah ke paru2, tetapi doktor yang mer4watnya di Hospital Putrajaya tidak dapat mended4hkan butiran keadaannya.

Dia tak dapat menjaga anak-anaknya, yang berg4ntung pada kemurahan hati jiran mereka untuk memasak makanan mereka, mencuci pakaian mereka, dan membawa mereka ke sekolah.

Thenmoli dan anak-anaknya tinggal di sebuah rumah yang serba sedikit di ladang kelapa sawit di D3ngkil, dengan hanya sepasang tilam di ruang tamu,

kerusi berlengan dan sebuah pelamin. Dia hanya menyimpan barang penting bersamanya, seperti t4ngki oks1gen, ub4t-ub4tan dan kipas meja.

Dia biasanya duduk di atas lantai simen yang k4sar dan retak di bilik tidurnya sambil melihat ke luar tingkap tanpa panelnya, ingin bergerak melepasi empat dinding.

“Saya rasa terperngk4p di dalam bilik saya … saya boleh bergerak, tetapi ia suk4r. Jika saya j4tuh, saya tak akan dapat bangun,” katanya sambil menambah dia hanya bergerak apabila perlu.

Bekas janitor, Thenmoli telah berkahw1n selama 13 tahun dengan seorang pekerja asing. Dia berkata dia meningg4lkannya selepas dia jatuh s4kit, dan tak memberikan sok0ngan atau bantu4n kewangan.

“Dia memberi saya kata dua, mengatakan dia akan menjaga anak-anak hanya jika dia mendapat h4k penjagaan penuh. Saya tak boleh berbuat demikian, hanya mereka yang saya tinggalkan,” katanya.

Thenmoli dib4njiri dengan hut4ng dan banyak bil tertvnggak yang tidak dapat dia bayar, kerana tidak dapat bekerja untuk mencari nafk4h.

Bekalan elektrik di rumahnya mungkin akan terpvtus tak lama lagi, dan jika dia tak membayar RM 1,000 tidak lama lagi, dia tak akan dapat menggunakan tangki oksig3nnya.

Nasib baik, seorang sepupu, Maneesha Purushothaman, 26, telah menjadi kehadiran yang boleh dipercayai dalam kehidupan Thenmoli, sering memberikan b4ntuan kew4ngan dengan wang yang dia dapat daripada kerja sambilan.

“Dia tidak mempunyai sesiapa untuk meny0kongnya, jadi saya telah menghantar makanan dan membeli barangan runcit sejak PKP bermula. Sehingga kini saya meny0kongnya, tetapi saya hanya mampu berbuat banyak untuk memb4ntu,” katanya kepada FMT.

“Dia menghvbungi saya baru-baru ini dan memberitahu saya bahawa dia dan anak-anak jarang makan selama dua minggu. Jadi, saya membeli beberapa,

barangan runcit untuk sebulan yang berharga kira-kira RM300 hingga RM400 kerana dia mempunyai kep3rluan pemakanan yang istimewa.”

Maneesha juga berkata Thenmoli terp4ksa mengurangkan penggunaan oks1gen – setiap tngki berharga RM100 – kerana dia tak mampu membelinya.

Ini telah membvrukkan keadaannya. Law4tannya ke hspital juga telah dikurangkan oleh ketid4k boleh gerakannya dan kekur4ngan wang untuk membayar peng4ngkutan.

Thenmoli menerima bantuan kew4ngan RM350 daripada Jabatan Keb4jikan Masy4rakat, tetapi ia adalah jumlah yang tidak seberapa.

“Dia memerlukan bantuan kewangan untuk membayar bilnya, untuk membeli barangan runcit, untuk membayar yuran tad1ka anak perempuannya dan untuk rawatannya,” kata Maneesha.

Sumber:MSN