Inilah Kisah Wali Allah Yang H1dup Tanpa J4ntung , Subhanaallah

Salam sejahtera kepada para pembaca yang di RAHMATI dan di REDHAI ALLAH SWT. Pada kesempatan kali ini Coretan Kisah Sahabat Nabi / Kuas Hidayah akan membagikan sebuah Kisah Wali Allah yang H1dup Tanpa Jan’tvng Syeikh Muhammad Hariri.

Kisah Wali Allah yang H1dup Tanpa Jan’tvng Syeikh Muhammad Hariri

Syeikh Muhammad Hariri adalah s4lah satu murid kesayangan Al Habib Muhammad Al Haddar (mertua Al Habib Umar bin Hafidz). Beliau terkenal dengan mahabbah dan kerinduan beliau yang kuat dan d4hsyat kepada Baginda Rasulullah SAW.

Suatu ketika beliau didiagn0sis di rumah s4kit melalui X-ray (Foto rontgen), sang d0kter terk3jut setengah m4ti melihat cetak foto rontgen pada bagian dada Beliau. Sang d0kter bertanya keh3ranan: “engkau ini manusia atau bukan?”

Sang syeikh bertanya balik: “Kenapa engkau bertanya seperti itu ?” Sambil menggel3ngkan kepala, d0kter itu bertanya:”Kenapa engkau bisa h1dup tanpa jan’tvng ? Dimana jan’tvng mu?”.

Syeikh tersenyum pelan, “Ma4f, Jan’tvngku ku titipkan pada kekasihku dimadinah, Sayyidina Muhammad”.

Syeikh Muhammad Hariri adalah 0rang yang sangat mahabbah (cinta) kepada Rasulullah dan begitu alim, beliau hobi mengenakan pakaian serba warna hijau dan mampu melihat Rasulullah SAW baik dalam mimpi bahkan secara dhohir (nyata).

Akan tetapi suatu ketika beliau masuk ke Tarim, beliau tidak bis4 melihat Rasulullah. Dan ketika beliau keluar dari Tarim (pulang ke asalnya) Beliau bertemu Rasulullah di dalam mimpinya, Beliau menanyakan hal tersebut kepada Rasulullah,

mengapa ia tidak dapat meliahat Rasul ketika di berada di Tarim?, dan Rasulullah menjawab : “kalau engkau sudah sampai di Tarim, cukup sudah engkau melihat aku, l3wat Umar. (yaitu Al Habib Umar bin Hafidz )”

Jadi benarlah kata Habib Abdullah bin Syihab

“Walaupun aku tidak pernah duduk di zaman Al Faqih Moqoddam

walaupun aku tidak pernah duduk di zaman Imam Haddad

tetapi aku cukup beruntung h1dup di zaman Habib Umar Bin Hafidz”.

Wallahu A’lam bish Shawab.

Nah itulah sedikit kisah dari Wali Allah yang H1dup Tanpa J4ntung Syekh Muhammad Hariri. Sekian dari Coretan Kisah Sahabat Nabi / Kuas Hidayah, Semoga bisa membawa manfaat. Wassalamualaikum Wr. Wb.

Sumber : [Darul Qoum Al ilmy /inewsislamic.blogspot.com] via majalah-harian via nzdigital

Dah Baca? Jangan Lupa Like , Komen Dan Share Ya!Terima Kasih

Jom Follow Kami Di Pages Fb Isu Semasa