Hanya Nampak Badan Wanita Tert1mbus , Kami Gali Tanah Dengan Tangan Untuk Selam4tkan Wanita Itu.

Seorang lelaki yang tersel4mat dalam kejadian tanah rvntuh di Father’s Organic Farm Jalan Genting, Batang Kali, Hulu Selangor awal pagi tadi bercerita pengalaman ketika berdepan detik cem4s itu.

Menurut lap0ran Harian Metro, Chong, 28, berkata, runtuhan tanah berlaku di tapak perkhemahan bahagian zon A dengan hampir keseluruhan kawasan itu musn4h.

“Saya terdengar jer1tan meminta tolong sebelum ternampak ada separuh badan yang hanya nampak tangan dan kaki tert1mbus dalam rvntuhan tanah.

“Saya dan rakan terus menggali tanah itu dengan tangan kami untuk memb4ntu wanita dan anaknya,” katanya

Lelaki dari Melaka itu berkata, dia bersama 18 ahli keluarga dan rakan berada di zon B yang semuanya selamat dan tidak terjejas t3ruk seperti di zon A.

“Kami keluar menyel3matkan diri dan tiba-tiba saya terdengar j3ritan wanita meminta tolong dan ternampak ada separuh badan wanita tert1mbus.

“Tanpa berlengah saya dan seorang lagi rakan lelaki terus menggali tanah dengan tangan selama 10 hingga 15 minit sebelum mngsa dan anak perempuannya disel4matkan,” ujarnya.

Antara mngsa terselamat

Bercerita lanjut, kej4dian berlaku sekitar 2 pagi ketika mereka sedang tidur di khemah masing-masing sebelum terdengar bunyi seperti d3ntuman kilat dan rvntuhan tanah turut dirasai.

“Kami kemudiannya terus keluar untuk sel4matkan diri. Malam tadi hujan cuma renyai.

“Saya bersyukur kumpulan kami semua selamat cuma khemah saya saja koyak dalam kej4dian itu. Kami datang ke tapak perkhemahan itu sejak kelmarin dan sepatutnya pulang hari ini,” kongsinya lagi.

Sumber: Harian Metro (Noor Hidayah Tanzizi)