Fazley Yaakob Berkata “Perasaan Menunggu Anak Mningg4l Dunia Adalah Satu Per4saan Yang Tak Nak Saya Ulangi”

Cef selebriti, Datuk Fazley Yaakob sebak apabila membuka cerita tentang anak keduanya, Ahmad Fieradz Shah, 12, yang menghid4p sindrom Squeaky Baby sejak l4hir.

Pernah dimaklumkan anaknya itu cuma punyai tempoh hayat sehingga usia lima tahun, Fazley bersyukur masih diberikan kesempatan untuk bersama-sama Fieradz hingga ke usia 12 tahun.

“Fieradz anak kedua saya yang diduga dengan pelbagai cara. Masa Azrene (isteri) meng4ndungkan dia, hampir kegugur4n sebanyak lima kali. Bayi tersangkut leher, j4ntung lemah, kecil sangat dan macam-macam hal lagi.

“Tapi bila Fieradz keluar dia kurang sebulan setengah daripada masa sepatutnya, dia kurus dan tak cukup nutrisi. Rupa-rupanya bila periksa, dia ada lubang berdekatan dengan leher dia dan berdepan sindrom squeaky baby.

“Bila bernafas ada bunyi dan segala rongga badan dia kecut ke dalam. Doktor cakap umur lima tahun kalau dia masih hidup sekali pun kita kena masukkan tiub di tekak dia. Kami ketika itu men4ngis berpelukan,” ceritanya kepada Gempak.

Hal itu baru dided4hkan Fazley ketika meraikan hari jadi anaknya itu baru-baru ini di Instagram.

Melanjutkan bicara, kata Fazley anaknya itu mulai memahami situasi bila mana perh4tian lebih diberikan kepadanya berbanding adik-beradiknya yang lain.

“Baru-baru ini sambut hari jadi dia ke-12 dan rasa sangat s3dih sebab saya kendong dari kecil, mandikan dan tidur dengan saya. Sampaikan malam-malam saya letak cermin bawah hidung dia, per1ksa sama ada dia bernafas atau tidak.

Saya t4kut jantung dia berhenti. Hal sama saya buat setiap hari selama 12 tahun!

“Jadi, saya jadi sedih sikit baru-baru ini dia cakap dia dah tak nak tidur dengan saya, tapi bila dia baca posting saya, dia men4ngis dan rasa bers4lah. Dia faham kenapa saya sayangkan dia.

“Kalau dia sal4h makan, muka semua bengk4k dan tekak ketat, akan munt4h macam pili air. Kita sebagai parents, menunggu masa untuk anak itu pergi, adalah pengalaman yang orang tak pernah tahu. Sebab itu ramai yang terk3jut.

“Tapi syukur, dia boleh main bola, skateboard, kemana-mana saya dukung dia sebab t4kut dia terj4tuh atau terl4nggar.

“Hakikatnya, perasaan menunggu anak mningg4l dunia adalah perasaan yang saya tak nak ulangi,” tambahnya.
Untuk rek0d, isteri Fazley, Datin Azrene Ahmad pernah 13 kali kegugur4n sepanjang mendirikan perk4hwinan selama 16 tahun.

Fazley bagaimanapun cuba mengelak daripada berpis4h daripada Fieradz apatah lagi membenarkan anaknya itu melanjutkan pelajaran ke asrama atau ke luar negara nanti.

Bintang Gegar Vaganza 2022 itu ditemui pada pelancaran menu Ramadan & Raya di Manhattan Fish Market, One Utama, Damansara baru-baru ini.

Pelanggan akan berpeluang untuk menikmati menu signatur Manhattan Fish N’ Chips dengan Stail Mayo Nogori yang mengetengahkan rasa masak lemak cili api,

Salmon Grill segar dengan Sambal Cili Hijay serta Nogori Sharing Platter yang menyediakan kombinasi makanan laut terbaik.
Selain itu, Fazley turut mencipta minuman menyegarkan iaitu Mud Pie Gula Melaka dan Milkshake Gula Melaka sebagai pencuci mulut.

Sumber:Gempak.