Enot Tiada Pilihan Lain Kerana Tidak Boleh Bekerja Untuk Tempoh 3 Bulan”Saya Bukan Meminta-Minta ,Tetapi Terp4ksa”

Kuala Lumpur : Pelak0n dan pelawak, Enot, 44, mengakui tidak mempunyai pilihan dan terp4ksa merayu memohon b4ntuan daripada rakan-rakan artis

secara peribadi apabila kehil4ngan sumber pendapatan selepas mengalami kec3deraan akibat terj4tuh dalam tandas, Isnin lalu.

Kejadian itu menyebabkan t3mpurung lututnya pec4h dan p4tah sekali gus menyebabkan Enot tidak dapat bekerja selama beberapa bulan termasuk terp4ksa membat4lkan tawaran kerja.

Enot atau nama sebenarnya Alliza Abdullah tidak menyangka perkongsian itu dimuat naik di media sosi4l oleh rakan artis.

“Saya sebenarnya m4lu untuk meminta kerana b1mbang dikatakan cuba mengambil kesempatan dan dipandang serong masyarakat.

“Namun, saya tiada pilihan kerana tidak boleh bekerja untuk tempoh tiga bulan. Saya terp4ksa memb4talkan tawaran lakonan dengan keadaan begini. Saya harap tidak ada pihak yang s4lah anggap dan menvduh saya meminta-minta,” katanya.

Enot j4tuh bilik air, kaki pat4h dan lutut ret4k… anggap kejadian ‘pengenalan’ di rumah baharu

Enot yang menjual sambal dan biskut bagi mencari pendapatan tambahan baru 20 hari berpindah ke Melaka untuk mencari peluang memulakan perniagaan di tempat baharu.

Terdahulu, penyampai radio dan pengacara, Sharifah Shahira memohon orang ramai memberikan sumb4ngan kepada Enot yang mengalami keced3raan itu.

Menerusi perkongsian yang sama, Shahira turut memaklumkan Enot bakal menjalani pemb3dahan tulang belakangnya yang terkena s4raf.

Enot berkata, tulang belakangnya juga berm4salah kerana terkena s4raf dan berkemungkinan perlu dibed4h.

“Buat masa ini, d0ktor mahu saya pantau dulu. Jika dalam tempoh lima hari lagi saya masih rasa kebas-kebas, barulah d0ktor per1ksa dan tentukan sama ada perlu dibed4h atau tidak,” katanya.

Enot berkata, sudah lima hingga enam kali dia terj4tuh dalam bilik air sebelum ini tetapi tidak ced3ra t3ruk, melainkan ins1den terbaharu ini.

Saya ced3ra, bukan ten4t – Enot

Pelakon dan pelawak, Enot, 44, menyangkal d4kwaan dirinya tenat selepas terj4tuh di bilik air di kediamannya, Isnin lalu.

Enot atau nama sebenar, Aliza Abdullah memberitahu dia masih mampu bercakap dengan hanya bahagian bawah badan serta tulang belakang terjejas.

“Saya harap sebelum apa-apa, pastikan kes4hihan berita. Saya tidak suka apabila orang kata saya krit1kal sedangkan yang terjejas hanyalah bahagian pingg4ng ke bawah.

“Saya mengalami ced3ra pada lutut di mana t3mpurung saya ret4k dan tulang belakang pula bermas4lah kerana terkena s4raf dan berkemungkinan perlu dibed4h.

“Tetapi d0ktor buat masa ini meminta saya pantau dahulu keadaan.

“Jika dalam tempoh lima hari lagi saya kebas-kebas barulah doktor periksa dan tentukan sama ada perlu dibed4h atau tidak,” katanya kepada BH Online.

Pelakon drama Mat Despatch ini berkata, sudah antara lima hingga enam kali dia terj4tuh dalam bilik air, namun, tidak ced3ra t3ruk, melainkan ins1den terbaharu ini.

Namun, Enot menganggap ins1den itu sebagai ‘hadiah’ hari jadinya yang kebetulan jatuh pada 3 Disember lalu.

“Saya dimasukkan ke hspital tetapi keesokannya, saya merayu keluar kerana tidak tah4n duduk lama di sana.

“Saya b1mbang jika lama di hspital, saya terkena ser4ngan p4nik. Itu pun saya hampir menj3rit.

“Sebelum ini, ketika menghidap k4nser usus, sama juga, saya tidak tahan ditempatkan di pusat raw4tan terlalu lama,” katanya.

Sedikit info mengenai Enot

Nama sebenar: Alliza Abdullah

Tarikh Lahir: 3 Disember 1978

Suami: Zainul Abidin Mat Nor

Guna nama Enot selepas drama Enot arahan Azman Yahya (Jinggo) mencipta fenomena sebagai drama komedi popular pada 2002

Mula bertudung sejak Mac 2012

Top 5 Artis Komedi Wanita Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2012

Nama Enot semakin popular setelah wanita ini menyertai program Sehati Berdansa musim ketiga bersama suami, Zainul Abidin Mat Noor. Mereka berkahwin pada November 2008.

ENOT yang memiliki hobi berlakon, melancong, memasak dan menari ini memiliki dua cahaya mata – Andriana Balqis (8 tahun) dan Arieana Qaseh Qistina (2 1/2 tahun).

PADA ABPBH 2009, Enot dicalonkan dalam kategori Artis Komedi Wanita bersama-sama empat lagi calon akhir – Noorkhiriah, Didie Alias, Kenchana Dewi dan Nik Sayyidah.

Sumber:HM