Emak Tulang Bel4kang Terkuat , Didikan Bapa Bentuk Diri ” Ustazah Asma Raih Anugerah Tok0h Sayidatina Aishah”

EMAK tuIang belakang terkuat, didikan bapa bentuk diri, demikian ungkap pend4kwah wanita, Ustazah Asma’ Harun menerima Anugerah Tokoh Sayidatina Aishah daripada kerajaan negeri Terengganu baru-baru ini.

Lembut bicara dalam menuturkan ilmu dan memiliki karakter te.g4s, tidak ha1ran beliau sentiasa menjadi ikutan dan rujukan wanita.

Tidak pernah j3mu berkongsi dan memberikan inspirasi kepada masyarakat, anak kela1iran Kuala Terengganu, Terengganu itu berkongsi berita dikurniakan,

pengiktirafan tersebut dalam Pr0gram Hari Sayyidatina Aishah Kali Ke-2 Peringkat Negeri Terengganu Darul Iman 2022.

“Anugerah Tokoh Sayidatina Aishah suatu amanah bukan untuk bermeg4h. Perjalanan dalam medan dakwah ini tiada penghujungnya, selagi masih berny4wa maka kaki ini akan terus melangkah.

Anugerah ini tidak sesekali dipinta dan ia bukanlah sebagai ukuran kejayaan bagi sesiapa kerana makna berjaya sebenar adalah kejayaan di sisi ALLAH iaitu mencapai reda-NYA. Masih banyak yang perlu dipelajari, demi menyampaikan d4kwah.

“SUNGGUH, AMANAH YANG DIP1KUL BEGITU BERAT KERANA SEMUA KURNIAAN ALLAH INI PASTI DISOAL DI AKHIR4T KELAK,” KATANYA.

Beliau yang juga pen4ung Yayasan Al Hijrah, Pengarah Hijrah Excel AF Sdn Bhd dan penaung badan sukar3la Sahabat Amal Care (SAC) tidak Iup4 mengenang dua insan istimewa iaitu ibu bapanya.

“Insan terdekat yang mengu4tkan diri ini serta merupakan tuIang belakang terkuat adalah emak yang melah1rkan diri ini, Hajah Fikriah binti Awang dan arwh ayah yang membentuk diri saya yang sekarang,

Haji Harun Bin Ismail. Tnpa keberkatan doa serta didikan mereka, t1adalah saya seperti hari ini,” katanya.

Menggalas tug4s sebagai ibu, isteri dan dalam masa yang sama bergelar pend4kwah tentunya bu.kan mudah. Justeru, wanita hebat itu turut menitip penghargaan buat suami dan tujuh orang anak yang banyak berk0rban.

“Suami tercinta, Tengku Fazli Tengku Yahya dan anak-anak iaitu Atikah, Luqman, Maisarah, Imran, Sofwan, Raihanah dan Fatimah. Sentiasa menyokong,

memb4ntu dan banyak berk0rban dalam j4tuh bangun di sepanjang jalan dakw4h ini. Allahuakbar, semoga syurga tertinggi baIasan buat mereka,” titipnya.

Asma’ yang memiliki Ijazah Sarjana Pengajian Islam, OUM Negeri Sembilan, Ijazah Sarjana Muda Syariah, Universiti Al-Azhar dan Diploma,

Syariah dari Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (kini Universiti Sultan Zainal Abidin) menyeru wanita mencontohi keperibadian wanita hebat, isteri Rasulullah SAW iaitu Sayidatina Aisyah RA.

“Kalian semua ada bahagian tersendiri dalam perju4ngan ini. Mudah-mudahan kita sama-sama menjadi wanita yang berilmu, dipenuhi dengan jiwa yang tenang dan terus kuat dengan,

menjadikan Ummul Mukminin Sayidatina Aisyah RA sebagai contoh teladan. Untuk menjadi wanita dambaan syurga perIukan usaha dan mujahadah,” titipnya.

Selayaknya anugerah ini dikurniakan untuk Ustazah Asma’ Harun atas usaha dkw4hnya dan sumbangan kepada masyarakat.

Semoga pengiktirafan diraih beliau menjadi inspirasi buat wanita lain dalam apa juga bidang yang dic3buri.

Sumber: Ustazah Asma’ Harun