Dapat Ja Duit Dari Menjual Tisu Dan Minta Sedek4h Terus Semua Kena Remb4t Hanya Tinggal Duit Syiling Ja Untuk Dia.

” Cikgu. AIisa jual tisu dan kut1p sed3kah lagi depan KFC.”

M4rah dan g3ram..demikian perasaan penulis ketika membaca perkongsian Cikgu Mohd Fadli Salleh tentang kisah seorang anak kecil dip4ksa meminta sedek4h oleh ibu kandung sendiri.

Berikut perkongsiannya;

MaIam ini aku mr4h. Sangat mrah. Satu mesej masuk berbunyi,

Baca ayat tu, berdes1ng telinga aku. Terus aku capai kunci motor, hidupkan motor dan pergi ke tempat yang dinyatakan.

Kawan aku dah ‘pegang’ dia. Bawa makan KFC sementara aku sampai. Sebaik duduk, aku tarik n4fas panjang-panjang, bertenang dan mula bertanya.

” Kenapa AIisa jual tisu dan minta sedek4h lagi? Cikgu dah pesan j4ngan jual tisu dan minta sedek4h. Cikgu dah hantar barang dapur, cikgu suruh kawan cikgu bagi du1t belanja setiap hari?”

” Mak suruh.”

Pendek dia jawab sambil mer3nung meja.

Lama aku ‘basuh’ dia malam ini. Lebih banyak lagi aku ‘basuh’ kakaknya. Supaya menjaga adik baik-baik, supaya tidak lagi ke jal4nan seperti ini.

Nak apa, aku support semua. Tak perlu turun ke jal4nan lagi.

Ibu, boyfriend ibu dan boyfriend kakak yang suruh

AIisa (bukan nama sebenar) baru usia 10 tahun. Namun dia sering disuruh meminta sedek4h, jual tisu dan gula-gula dijal4nan oleh ibu dan boyfriend mak dan boyfriend kakak sulungnya.

Dapat du1t menjual dan minta sedek4h, semua kena r3mbat. Yang tinggal duit syiling sahaja untuk dia.

Aku ger4m. Aku mrah. Aku b3ngang. Bukan kat AIisa, tapi kat orang dewasa yang patut menjaga dia.

Ibunya, boyfriend ibu dan boyfriend kakaknya yang mengambil kes3mpatan ke atas anak pol0s ini.

Dia tidak r3la pun turun ke jal4nan. Namun didesak. Namun dip4ksa. Namun disuruh. Maka anak perempuan bongsu ini akh1rnya terp4ksa patuh.

Ikutkan h4ti mrah, aku cari je boyfriend ibu dan boyfriend kakak, h4n.tuk kepala kat dinding. Apa punya per4ngai suruh budak kecik kutip sedek4h jual tisu.

Mak dia pun satu hal juga. Pergunakan anak sendiri. Padahal aku dah jumpa 4 mata duduk bersila depan mak dia. Aku dah pesan jangan lagi suruh anak ini menjual tisu dan meminta sedek4h.

Aku dah kata cakap, setiap bulan aku hantar barang dapur. Aku akan support semua perbelanjaan sekolah. Dan dia berjanji masa tu dengan aku tak akan bi4rkan anak dia ini ke jalan4n.

Itu yang aku mr4h sangat.

Malam ni aku bagi dua pilihan pada AIisa.

” Okey AIisa. Dengar sini. AIisa nak duduk dengan JKM?”

” Tak nak. AIisa nak duduk dengan ibu.”

” Jika tak nak, AIisa janji dengan cikgu jangan kutip sedek4h dan jangan menjual tisu lagi. Belanja sekolah semua, cikgu t4nggung. Barang dapur cikgu hantar.

Jika cikgu dapati AIisa kembali kutip sedek4h dan menjual tisu, cikgu akan serahkan AIisa kepada JKM.”

” Baik cikgu.”

Sebenarnya banyak lagi aku berborak dan berbicara sebenarnya. Banyak motivasi dan kata nasihat aku bagi agar anak ini teruskan pelajaran dan belajar elok-elok.

Nampak gaya aku kena h4dap mak dia lagi sekali esok lusa ni. Kena bert3gas dah ini.

Aku tak nak hak anak ini sepatutnya berada di sekolah tapi dipergunakan oleh orang dewasa untuk mencari nafk4h pula.

Sebenarnya banyak kisah tentang keluarga mereka yang tidak boleh aku tulis untuk menjaga maru4h mereka. Banyak benda aku kena simpan sendiri untuk menjaga air muka dan kesel4matan mereka.

Usah tanya aku di mana k3s ini. Kat mana sekolah mereka. Kat mana mereka tinggal. Aku takkan cakap melainkan kepada jabatan yang ada autoriti.

Semoga anak ini berjaya dalam kehidupan dan semoga semua masal4h dan rintangan yang dil4lui berjaya kami b4ntu untuk atasi.

Aku akan cuba sedaya upaya untuk b4ntu AIisa mendapat balik hak dia sebagai kanak-kanak. Aku juga akan cuba b4ntu keluarga mereka agar kembali ke jalan yang benar dan tidak melal4ikan lagi.

Doakan agar urusan aku dipermudahkan ya!

Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna.

Dah Baca? Jangan Lupa Like , Komen Dan Share Ya!Terima Kasih

Jom Follow Kami Di Pages FB Isu Semasa.

Sumber:FB cikgu Mohd Fadli Salleh