Berat Badan Yasin Susut Di Sebabkan Kerana Peny4kit Tir0id , Bukan Sebab P3njara Tak Beri Makan.

Penyanyi nasyid dan komp0ser, Muhammad Yasin Sulaiman mend4kwa mender1ta peny4kit tir0id sejak lima bulan lalu, ketika dip3njara yang menyebabkan berat badannya menyusut.

Dia yang lebih dikenali Yasin, 48, berkata, disahkan mengh1dap peny4kit itu pada November lalu dan berat badan turun sehingga 18 kilogram.

Ditemui selepas sebutan k3snya di M4hkamah Ssyen di sini, hari ini, katanya, tidak mahu orang ramai beranggapan pihak Jabatan P3njara tidak memberinya makan atau mengabaikan kebajikannya kerana perubahan badannya.

“Seperti semua dapat lihat, saya kurus sekarang. Semasa masuk p3njara dulu berat badan saya 66 kilogram dan sekarang 48 kilogram.

“Saya tidak mahu ada orang berandaian p3njara tidak beri makan. P3njara banyak makanan sehingga melimpah ru4h dan sebenarnya ramai saja b4nduan yang g3muk.

“Saya der1ta tir0id selama lima bulan tapi Alhamdulillah dengan b4ntuan dan pertol0ngan pihak p3njara, saya mendapat ubat-ubatan serta menjalani raw4tan susulan setiap bulan,” katanya.

Tir0id ialah satu kel3njar di bahagian depan leher yang boleh mengak1batkan banyak gejala termasuk keletihan, ins0mnia dan penurunan berat badan.

Selain itu, Yasin berkata, dia gembira dan bersyukur kerana diberikan layanan yang baik oleh peg4wai p3njara serta banduan lain.

Sementara itu, pegu4m bela Yasin, Ariff Azami Hussein berkata, keadaan kesihatan terkini anak guamnya itu akan turut dimasukkan ke dalam d0kumen representasi keempat, yang bakal difailkan dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, beliau berkata, kandungan lanjut representasi itu tidak boleh did3dahkan, tetapi ia bertujuan memohon pihak pend4kwaan mengkaji semula dan mempertimbangkan terma munasabah bagi kepentingan Yasin serta kepentingan awam.

“Kita (pembelaan) tid4k meminta sesuatu yang luar biasa atau ‘miracle’ tapi yang ada asas dan boleh dibenarkan und4ng-und4ng.

“Kita tetap yakin walaupun dit0lak kali ketiga, kita akan masukkan lagi yang keempat mungkin dengan sedikit perubahan terma.

“Kita tetap optimis k3s ini boleh diselesaikan tanpa melalui perbicaraan kerana Yasin adalah kategori tertvduh unik kerana se0rang pesak1t dan boleh diberikan peluang,” katanya.

Penyanyi nasyid itu did4kwa menggunakan d4dah jenis ’11-nor-delta-9 tetrahydrocannabinol-9- carboxylic ac1d’ di pejabat nark0tik Ibu Pejabat Daerah (IPD) Petaling Jaya, pada 11.05 malam, 24 Mac 2022.

Dia did4kwa mengikut Sksyen 15(1)(a) Akta D4dah Berbah4ya (ADB) 1952 dan boleh dihvkum mengikut Sksyen 15 (1) akta sama yang membawa hukvman d3nda tidak lebih RM5,000 atau penj4ra maksimum dua tahun jika sab1t kesal4han.

Yasin juga did4kwa memiliki d4dah jenis kanabis seberat 193.7 gram dan menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah dan daripadanya kanabis,

di kediamannya di Persiaran Surian, Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini, pada 5.30 petang, tarikh sama.

Pertudvhan memiliki d4dah mengikut Sksyen 6 ADB dan boleh dip3njara seumur hidup atau tidak kurang lima tahun dan boleh diseb4t tidak kurang 10 seb4tan, jika sab1t kesalah4n.

Bagi pertvduhan menanam pokok kanabis, pend4kwaan dikemukakan mengikut Sksyen 6B (1) (a) ADB dan boleh dip3njara seumur hidup serta seb4t tidak kurang enam seb4tan, jika sabit kes4lahan.

Sumber:HM