Anak Dah Makan Separuh ! Zus Coffee Mohon Ma4f Sedia Tawar Pampas4n “Gel1 Kecew4 Di Hidang Roti Bertompok Kul4t”

BAYANGKAN ketika sedang asyik menikmati makanan, tiba-tiba anda baru sedar wujudnya ‘perasa tambahan’ pada hidangan tersebut.

Begitulah kisah yang dialami oleh se0rang wanita apabila dia bersama anak kecilnya dihidangkan roti yang telah tamat tempoh dan lebih tervk lagi, sudah berkul4t!

Apa yang lebih dikes4lkan, ‘ins1den’ berlaku di sebuah rangkaian kedai kopi terkenal.

Menerusi satu hantaran di laman Fb, pengguna akaun @keabadiancinte berkata, perkara itu hanya disedari selepas anaknya menjamah roti tersebut hampir separuh.

“Sis dapat roti hot roll ‘add on’ kul4t. Nasib tak tumbuh cendawan guys. Anak dah makan half (separuh). Nasib dia habaq (beritahu) sedap lepas tu dia nak makan hotdog je. Sekali ada perisa tambahan.

“Nasib juga nak buang roti tu, kalau tak, habis ditelannya… gel1 kot, tengoklah roti berapa minggu dia pergi panaskan,” kongsi wanita tersebut.

Antara komen net1zen susulan perkongsian tular di media sosi4l.

Tambah wanita tersebut, sebaik sahaja menyedari kehadiran ‘benda asing’ itu, dia segera membuat adu4n kepada pekerja di kedai berkenaan.

“Nasiblah staf baik ganti lain bagi baucar. Kemudian mereka ambil semua roti hotdog dekat tray tu bu4ng,” ujarnya.

Menurut wanita itu lagi, dia membuat perkongsian di laman sosi4l bertujuan untuk berkongsi pengalaman dan dalam masa yang sama memberi per1ngatan kepada orang lain agar lebih berhati-hati sebelum menjamah makanan di kedai.

Selain itu, wanita tersebut berharap agar semua premis makanan lebih peka dengan 1su ini kerana ia membab1tkan kesel4matan dan kesihatan pelanggan.

“Kerja kedai jual makanan, patut kena alert la benda macam ni. Bah4ya tau, buatnya jenis perut tak tahan ke apa… alahai,” tambahnya.

Menerusi ruangan komen, wanita itu yang menjawab soalan net1zen berkata, dia bersyukur kerana anaknya tidak mengalami ker4cunan makanan.

Boleh ker4cunan makanan. Lagi-lagi kalau budak makan… lagilah tak tahan perut.

Menjengah ruangan komen, rata-rata net1zen turut melahirkan kebimb4ngan mengenai 1su kebersihan yang seolah-olah tidak diberi penekanan oleh premis berkenaan.

“Boleh ker4cunan makanan. Lagi-lagi kalau budak makan… lagilah tak tahan perut.

“Naya dekat orang. Harap jangan ker4cunan makanan dah la. Minum air garam siap-siap.

“Tervk benar panaskan makanan yang berkul4t. Sehari tak habis bu4nglah. Tak pun bagi sedek4h… esok tu yang (roti) baru,” demikian antara komen net1zen.

Sehingga kini, posting tersebut meraih lebih 1,000 perkongsian di Fb

Kenyataan rasmi Zus Coffee pada Jumaat mengenai ins1den pada 28 Januari 2023.

Bagaimanapun dalam perkembangan terbaharu, rangkaian kedai kopi berkenaan, Zus Coffee, tampil dengan permohonan maaf menerusi kenyataan yang dikeluarkan pada Jumaat (4 Februari).

Dalam kenyataan yang dimuat naik di laman sosi4l rasmi Zus Coffee, kejadian berl4ku di cawangan KL East Mall, Kuala Lumpur.

Menurut kenyataan tersebut, siasatan teliti telah pun dilakukan dan hasilnya mendapati pencem4ran (kulat) berpvnca daripada kerosakan peti penyejuk makanan yang memberi kes4n kepada suhu.

“Kami telah berhubung secara terus dengan pelanggan tersebut dan membuat permohonan maaf. Kami juga akan menawarkan bayaran pulangan beserta pamp4san

perubatan dari mana-mana pusat perubatan bagi memastikan kesel4matan serta kesihatan pelanggan tersebut,” ujar kenyataan tersebut lagi.

Sumber:Mstar